In de supermarkt is de meeste voeding helaas bewerkt, waardoor ons lichaam lichaamsvreemde stoffen binnen krijgt wat een toxische uitwerking kan hebben. De meesten merken daar (in het begin) niets van, zeker als je jong bent. Maar als je ouder wordt is er grote kans op chronische vage klachten en laaggradige ontstekingen. Dit is te voorkomen en meestal nog herstelbaar door vers en onbewerkt te eten. Kies daarom niet voor vleeswaren (veelal bewerkt) en spreads die je kant en klaar kunt kopen. Op de verpakking lees je vaak dat er o.a. conserveermiddelen in zitten, vaak suiker en teveel zout. Maak zelf gezonde spreads (voor op brood, crackers, toastjes bij de avondmaaltijd) en vries in. Voor recepten humus, baba ganoush en home made sandwich spread zie lees meer.

Recept humus (kikkererwten spread)

Ingredienten (ca. 10 porties)

  • 350 gram kikkererwten uit glas of gekookt
  • 1 el. tahin pasta
  • 3 el. olijf olie extra virgin
  • 3 el. citroensap
  • 2 teentjes knoflook (fijn gehakt)
  • peper en zout naar smaak
  • kruiden bijv. verse koriander, komijnzaad, peterselie, selderij

Bereiding

Alles in de blender fijn malen. (is ook mogelijk met de staafmixer). De hummus is goed in te vriezen. Wil je hem pittiger, voeg dan desgewenst een half chili pepertje toe. Chilipeper is uiteraard ook mogelijk.

 

Recept baba ganoush (aubergine spread)

Ingredienten (ca. 10 porties)

  • 2 aubergines
  • 2 el. tahin (sesampasta)
  • Sap van 1/2 limoen
  • Handje verse koriander, fijngehakt
  • 2 x teen knolook, fijngehakt
  • 1 theelepel hymalaya zout
  • 1 theelepel verse peper( molen)
  • 1 theelepel komijn( gemalen)
  • Scheutje olijfolie extra vierge 
  • Chilipoeder naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden en halveer de aubergines over de lengte van de vrucht. En snijd er ruiten in / diagonaal. Smeer de binnenkanten van de aubergines in met wat olijfolie en leg ze 45 minuten in de oven. Ze zijn klaar als de binnenkant zacht is. Schraap met een lepel het vruchtvlees uit de aubergine. Laat het een half uurtje afkoelen.Doe het vruchtvlees van de aubergine, tahine, limoensap, koriander, eetlepel olijfolie, knoflook, zout, peper en komijn in een blender / staafmixer of keukenmachine en laat hem draaien totdat het één geheel is. 

 

Recept sandwich spread

Ingredienten (ca. 2 porties)

  • 0,5 rode paprika
  • 1 bosje lente uitjes
  • 1 wortel
  • 1 zure augurk
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 1 el home made mayonaise, gemaakt van 1 eier dooier, 1 el citroensap, 1 el appelazijn, ½ tl zout, 250 ml milde olijfolie (mix langzaam op kamertemperatuur tot 1 massa, mix vanaf de bodem naar boven totdat de olijfolie volledig is opgenomen). Bewaar de mayo enkele dagen in de koelkast. 
  • Peper en zout

Bereiding

Was de paprika en de wortel (en verwijder het uiteinde). Snijd in grove stukken. Doe dit ook met de lente ui en de augurk. Doe de paprika, de wortel, de lente ui en de augurk in je keukenmachine en pulse een paar keer. De groentes moeten fijn worden, maar geen puree. Doe de groentes in een zeef en laat dit heel goed uitlekken. Dep het eventueel droog met keukenpapier.

Meng de Griekse yoghurt met de mayonaise en de mosterd. Breng dit op smaak met peper en zout. Voeg de uitgelekte groente toe en meng doorelkaar.

Je kunt de zelfgemaakte sandwichspread ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast in een schone pot.

 

 


Emerald Vitaal, 2018. Bezoek ons op Instagram | Facebook | Twitter | Google+