Een combinatie van appeltaart en cheesecake (vegan en glutenvrij) Zo blij met dit top recept! Het is meestal een uitdaging om een vegan en glutenvrij recept te laten lukken, zowel qua smaak als qua structuur en hij moet altijd gezond zijn. En het is gelukt! Ik ben meer dan tevreden en kreeg thuis alleen maar positieve reacties! Hij is fris zoet en romig. Het is echt een aanrader!! Je kunt hem als ontbijttaartje eten of bij koffie/thee of als dessert. Voor het recept: 
 

Recept 

Benodigdheden:

  • 2 springvormpjes 10 a 12 cm, of 1 van 20-24 cm
  • bakpapier
  • mengkom
  • spatel
  • pannetje

Ingredienten voor de bodempjes en de crumble

  • 70 gr. glutenvrije havermout
  • 70 gr. amandelmeel
  • 15 gr. kokosrasp
  • 2 el. kokosolie (gesmolten)
  • 40 gr. agave siroop

Voor de vulling

  • 200 gr. kokosyoghurt
  • 150 ml. plantaardige slagroom (125 ml. plantaardige melk en 1,5 el johannisbroodpitmeel)
  • 1 el. honing of agavesiroop
  • 2 gr. agar agar
  • 30 gr. agavesiroop
  • 1 tl. vanille extract
  • 1 tl. citroenrasp (bio)

Voor de topping

  • 2 middelgrote appels
  • 1 tl. kaneel
  • handje rozijnen
  • 1 el. johannis brood pit meel
  • 1 el. kokosolie of plantaardige boter om in te bakken
  • scheutje water

Bereiding: 

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodempjes van de springvormpjes met bakpapier en vet de randen in.
  2. Doe de ingrediënten voor de bodem in een mengkom, spatel dit door elkaar en verdeel 2/3 over de bodempjes van de springvormpjes. Duw aan met de bolle kant van een lepel. Bak de rest van de crumble mee op een bakpapiertje.
  3. Schuif het springvormpje(s) de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 8 minuten.
  4. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling.
  5. Maak de plantaardige slagroom zoals hierboven is aangegeven. Klopt de slagroom goed stijf. Is hij te dun voeg dan meel bij. Laat de slagroom in de koelkast verder opstijven.
  6. Doe de yoghurt in een mengkom, voeg het zoetmiddel, vanille en de citroenrasp toe. Spatel dit goed door elkaar.
  7. Kook de agar agar in een klein laagje water en roer dit goed door, er mogen geen klontjes ontstaan, gebeurt dit toch? Voeg dan iets meer water toe. Voeg de yoghurt toe en kook dit zachtjes mee terwijl je blijft roeren. Zet het vuur vervolgens uit. Laat het even afkoelen en voeg de plantaardige slagroom toe. Meng het geheel door elkaar.
  8. Verdeel de vulling over de bodem en zet deze vervolgens in de koelkast.
  9. Ga aan de slag met het maken van de appelvulling. Snijd de appel(s) in kleine blokjes, strooi er wat kaneel overheen. Verwarm een koekenpan met een klein beetje olie of boter.
  10. Bak de appeltjes en rozijnen een paar minuten totdat ze lekker zacht zijn geworden. Voeg een scheutje water toe om de appeltjes te blussen. Zet het vuur uit en roer hier de eetlepel Johannis broodpit meel doorheen, zodat de appeltjes zullen binden.
  11. Laat de appeltjes goed afkoelen, verdeel de appelstukjes over de vulling. Strooi hier de crumble overheen en geniet!

Tip: Gebakken crumble:

De combinatie van gebakken appelstukjes met een lekkere crumble is super lekker. Je kan ervoor kiezen om het deeg dat je overhoudt bij het maken van de bodempjes te ‘crumbelen’ en even mee te bakken op een bakpapiertje (evenlang als de bodempjes)


Emerald Vitaal, 2018. Bezoek ons op Instagram | Facebook | Twitter | Google+