Relatie tussen ernstig overgewicht en Covid-19

(blog nr. 17 d.d. 28-05-2020)

Voor veel mensen met obesitas is het confronterend en beangstigend dat er regelmatig in de media wordt gesproken dat relatief veel mensen met obesitas zijn getroffen door het coronavirus, Covid-19. Ook concluderen een aantal mensen dat het dus aan die patiënten zelf te danken is dat zij ziek worden door het beruchte virus. Zo simpel is het niet. Wel is er een relatie tussen ernstig overgewicht en Covid-19. In dit artikel wil ik daar dieper op ingaan. 

Obesitas is geen makkelijk te bestrijden ziekte. Gezonde voeding oefent invloed uit, maar er zijn meer factoren die een rol spelen. Dit zijn o.a. hormoonhuishouding, stress, medicijngebruik en slaapproblemen. Ook gebrek aan motivatie door afgenomen dopamine/serotonine in de darmen is een grote factor. En als men obesitas wil aanpakken, dan is het noodzakelijk om alle factoren te onderzoeken.

Chronische en acute pandemie

Obesitas is vooral in de Westerse maatschappij de afgelopen jaren schrikbarend gegroeid. Helaas neemt het niet af, inmiddels is het een chronische pandemie geworden. Het Covid-19 virus is een acute pandemie. Op de ic’s zien we wereldwijd de chronische en de acute pandemie samenkomen. Ook in Nederland. Enkele cijfers: 50% van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht, en 15% heeft obesitas. Op de ic’s zijn deze groepen oververtegenwoordigd met respectievelijk 75% en 30%.

Overwerkt immuunsysteem

– Bij mensen met obesitas is het immuunsysteem vaak verstoord. Dat komt omdat er relatief meer leptine wordt aangemaakt. In een gezond lichaam zorgt dit hormoon voor een verzadigd gevoel, maar bij mensen met obesitas niet! Daar zorgt leptine voor chronische laaggradige ontstekingen. Deze ontstekingen belasten het immuunsysteem chronisch (de hele tijd). Als er dan een bacterie of een virus langs komt, kan de vermenigvuldiging van dat virus of die bacterie sneller gaan omdat het immuunsysteem overbelast is. Het heeft als het ware er de kracht niet meer voor omdat het overwerkt is.

Andere oorzaken:

– Vetweefsel zorgt bovendien voor een extra reservoir voor virussen. Virussen gedijen als het ware goed in een lichaam met veel vetweefsel. Daarnaast zorgt vetweefsel ervoor dat de hormoonhuishouding verstoord geraakt (zoals bij die leptine).

– Mensen met (ernstig) overgewicht kampen vaak met meerdere chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, nierziekten, sommige kankersoorten, laaggradige ontstekingen) Hierdoor is het lichaam en het immuunsysteem vaak al verzwakt, waardoor de eigen natuurlijke bestrijding van een virus niet efficiënt verloopt.

Overgewicht aanpakken

Omdat de meeste mensen nog geen antistoffen hebben tegen dit nieuwe virus, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat, als je besmet raakt met Covid-19, je lichaam daar zo goed mogelijk mee kan omgaan. Aan overgewicht werken zorgt ervoor dat het immuunsysteem minder wordt belast, zodat het meer kracht heeft om het virus te overwinnen.

Op dieet gaan, is geen goed idee. Veel mensen ervaren een jojo effect. In je eentje de complexe factoren aanpakken die invloed hebben op je gewicht is voor velen moeilijk. Vanuit onze beroepsgroep raden wij aan om begeleiding te zoeken die bij jou past zodat je blijvend je leefstijl verandert en je je gezonder en gelukkiger voelt. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie. Judith Bukman. 

Bron: webinar van het Obesitas Platform en met dank aan collega Inge Wijsman. 

Nek- en schouderklachten door gebruik tablet en smartphone

(blog nr. 16 d.d. 09-05-2018)

Hoe lang ben jij per dag online via tablet of smartphone? Na overmatig en verkeerd computergebruik jaren geleden met RSI klachten als gevolg zijn de smartphone en de tablet erbij gekomen. Het is gebleken dat gebruik van een tablet nog meer lichamelijke klachten veroorzaakt. Daarom een aantal tips deze klachten te voorkomen:

√ Gebruik een tablethouder

√ Gebruik bij voorkeur een muis en een toetsenbord bij een tablet

√ Zorg voor goede leesbaarheid en contrast, waardoor je minder voorover buigt

√ Houd je tablet hoger, zodat je je hoofd niet voorover hoeft te buigen

√ Neem op tijd pauze. Beweeg regelmatig en doe enkele korte rek- en strekoefeningen

√ Leun regelmatig naar achteren in plaats van je hoofd naar voren te buigen

Ook het veelvoudig gebruik van een smartphone kan nek-en schouderklachten opleveren. Blijf je ondanks de tips klachten houden, massage kan helpen om spanningen in spieren los te masseren, door bijv. een stoelmassage, ontspanningsmassage of sportmassage. Ook zorgt regelmatige massage ervoor dat je beter naar je lichaam gaat luisteren, waardoor je weet waar de oorsprong van de klachten ligt. Dus leg je tablet op tijd weg en boek een massage

Ontspannen Lente Reiniging! 

(blog nr. 15 d.d. 16-4-2018)

Voel jij het ook, het is Lente! Vroeger was dat de tijd dat onze moeders de grote schoonmaak deden, het hele huis werd dan binnenste buiten gekeerd. Eigenlijk is dat een mooi principe, alles weer spik en span en opgeruimd! De tijden zijn wel veranderd. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die het belangrijk vinden een detox te doen, als het ware je huis=lichaam te reinigen. Wij bieden hiervoor een mooi arrangement aan: een combinatie massage+floaten+detox. Het advies is 7 dagen lang de dag dagelijks te beginnen met een groene smoothie en tijdens deze week een massage+floaten te boeken om de afvalstoffen extra te activeren. Na afloop van de combinatie massage+floaten geven wij je tips om je fitte gevoel vast te blijven houden. Het arrangement kan alleen of met max. 2 personen worden gedaan. Leuke tip verras iemand met deze Ontspannen Lente Reiniging en kom samen! Prijs info over combinatie massage+floaten klik hier

Recept Lente Detox Smoothie:

- 1 avocado, twee handjes spinazie, 2 stengels bleekselderij, halve courgette, 3 stronkjes broccoli, 1 eetlepel kokosolie, 1 eetlepel chiazaad, sap van een citroen, handje verse peterselie, handje verse basilicumblaadjes, eetlepel bieslook, 1 cm gember, 1 cm kurkuma. Meer smoothies maken? Klik hier

 

Heeft massage invloed op het immuunsysteem?

(blog nr. 14 d.d. 04-10-2016)

Wil je je immuunsysteem een boost geven? Laat je wat vaker masseren. Want, hoe fijn een massage is, heb je vast wel een keer ervaren. Na afloop van zo’n sessie voel je je volledig relaxed. Je spieren zijn ontspannen en de muizenissen in je hoofd zijn tot rust gekomen. Maar, weet je ook dat zo’n massagebehandeling je weerstand bevordert? De positieve effecten van masseren op je lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn:

Betere bloedcirculatie

Wordt je lichaam gemasseerd? Dan activeer je de bloedcirculatie in je body en verbetert de stofwisseling. Immers, schadelijke stoffen worden sneller afgevoerd, maar er worden ook verse voedingsstoffen aangeleverd waardoor je lichaam zich sneller herstelt. Zo versnelt bijvoorbeeld een sportmassage na een flinke inspanning onder andere het recuperatieproces van vermoeide spieren. Je voelt je na afloop direct een stuk fitter. Je lichaam heeft als het ware nieuwe energie gekregen.

Meer witte bloedcellen

Volgens diverse onderzoeken verandert onder invloed van een stevige massage ook de samenstelling van je bloed. Tijdens zo’n sessie worden er namelijk meer witte bloedcellen aangemaakt. Dat is fijn, want die helpen ziekteverwekkers in je lichaam te bestrijden en zo je immuunsysteem versterken.

Minder cortisol

Sta je lange tijd onder spanning? Dan maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dat hormoon zorgt ervoor dat je lichaam alle energie gebruikt om je stress het hoofd te bieden. Fijn misschien, maar tegelijkertijd wordt er flink beknibbeld op het onderhoud van je afweersysteem waardoor je vatbaarder bent voor ziektes en virussen. Onderga je echter geregeld een massage? Dan krijgt je lichaam de kans zich te ontspannen en te herstellen van de stress. Hierdoor kan je immuunsysteem z’n werk blijven doen en verklein je de kans ziek te worden.

Toename knuffelhormoon oxytocine

Word je licht gemasseerd? Dan blijkt ook het bekende knuffelhormoon oxytocine vrij te komen. Dit hormoon geeft je een veilig en fijn gevoel. Daardoor ervaar je een massage als prettig, ontspan je stukken beter, valt de stress weg en kom je helemaal tot rust. Voor je algehele weerstand is dat een goede zaak, want de stress is weg en kan zodoende dus je gezondheid bewaken. Trouwens ook elkaar liefdevol aanraken en lekker knuffelen met je lief wakkeren de aanmaak van het knuffelhormoon aan. Dus ben je gestresst? Knuffel dan eens wat vaker.

Aanmaak gelukshormoon

Tijdens een massage komt niet alleen het knuffelhormoon vrij. Ook het zogenaamde gelukshormoon endorfine wordt aangemaakt. Niet alleen is dat een goede bestrijder van het stresshormoon, maar eveneens helpt het je prettiger en blijer te voelen. En dat draagt bij aan je gezondheid, want zit je goed in je vel? Dan zorg je automatisch ook beter voor jezelf en daar heeft je immuunsysteem alleen maar baat bij.

Beter slapen

Een weldadige massage bevordert ook je slaap. Je voelt je immers veel meer ontspannen. Daardoor val je niet alleen sneller in slaap, maar je slaapt ook dieper. En zoals bekend is een goede nachtrust goed voor je immuunsysteem. Want, tijdens de nacht zijn je lichaam en geest druk met het uitvoeren van herstelwerkzaamheden.

Kortom, wil je fysieke en mentale gezondheid verbeteren? Je immuunsysteem een boost geven? Laat je dan regelmatig masseren.

Heb jij tijd?

(blog nr. 13 d.d. 02-04-2016)

Ren jij altijd door in je dagelijks leven of neem je wel bij tijds je rust? De tijd nemen speelt bij ons in de praktijk de hoofdrol. We adviseren mensen te proberen tijdloos te zijn als ze floaten of een massage ondergaan. Er niet aan te denken hoe laat het is, bijv tijdens het uur floaten. De tijd even heerlijk los te laten. Veel floaters merken dat ze geen tijdsbesef hebben tijdens de sessie en vinden na afloop de tijd omgevlogen. Wij vinden het belangrijk de tijd te nemen voor onze clienten en we hopen altijd in het belang van de client dat zij na vertrek die dag geen drukbezette agenda hebben, zodat ze nog even na kunnen genieten van het moment. Floaten in combinatie met massage zorgt voor maximale rust en ontspanning, waarbij je je weer helemaal oplaadt. Neem eens wat vaker de tijd voor je zelf! Het is goed voor lichaam en geest.

Welke floathouding past bij jou?

(blog nr. 12 d.d. 25-02-2016)

Als we nieuwe floaters het floaten uitleggen, geven we ze ook tips over mogelijke floathoudingen. Tijdens 60 min.drijven nemen de meeste floaters verschillende houdingen aan, de meest comfortabele floathoudingen zijn voor iedereen verschillend. Als je in bed ligt op je rug is de meest logische houding dat je armen langs je lichaam naar beneden liggen. In het floatbad gebeurt het regelmatig dat mensen in deze houding tijdens het floaten vaak wat spanning gaan voelen in nek en schouders. Dit komt omdat veel mensen ondanks het hoge drijfvermogen automatisch het hoofd denken boven water te moeten houden, waarbij ze de nek aanspannen. Wij adviseren in het bad floathoudingen af te wisselen, zo ook de armen boven of onder het hoofd te houden, waardoor de schouders en nek zich automatisch ontspannen.

Nek kussen

Sommige mensen vinden het fijn het nekkussentje te gebruiken, ook prima bruikbaar om op de zij te gaan liggen. Het is belangrijk om goed te voelen wat voor jou de meest comfortabele houding is, dan wordt floaten een ontspannen bezigheid. Regelmatig vallen mensen floatend in slaap. Op dat moment wordt de diepste ontspanning bereikt. Gebleken is dat floaten dieper ontspant dan in bed, vanwege de gewichtsloosheid. 60 min. floaten = 4 uren slaap. Reis jij regelmatig en heb je vaak last van een jetlag, dan is floaten een uitstekend middel om een jetlag tegen te gaan.

Floaten en sporten, de perfecte combinatie

(blog nr. 11 d.d. 16-01-2016)

Zoals de meeste sporters weten, is melkzuur de oorzaak van vermoeidheid en spierpijn. Een regelmatige floater zal merken, dat de invloed van dit melkzuur pas na enkele weken weer toeneemt omdat de floateffecten dan pas uitgewerkt raken. Dit langdurige floateffect ontstaat doordat het lichaam na het floaten zo ontspannen is dat er een verandering in de stofwisseling kan optreden. De floater zal merken dat hij na een floatbad geen enkele stijfheid of stramheid in zijn ledematen meer gaat voelen. Het effect van floaten beperkt zich niet alleen tot de vermindering van melkzuur, maar heeft ook een positieve werking op het oplossen van de hoeveelheid melkzuur die in het lichaam aanwezig is. Hierdoor herstellen blessures sneller. Tevens verbetert floaten de coördinatie en prestaties dankzij visualisatieoefeningen in de floatcabine; hierdoor krijgt de sporter meer vertrouwen in eigen kunnen.

Floatende topsporters

Er zijn voorbeelden van sportmensen die dankzij het floaten hun prestatieniveau verbeterden en daardoor minder last van blessures ten gevolge van overbelasting hadden. Denk bijvoorbeeld aan Carl Lewis. Beschouwd als ‘s werelds beste at leet, gebruikte hij in de floatcabine visualisatietechnieken om zichzelf voor te bereiden op zijn gouden medaille voor het ver springen tijdens de Olympische Spelen in Seoul in 1988. De Dallas Cowboys, winnaars van de Superbowl in 1993, maken al sinds 1981 gebruik van floatcabines om de fysische en psychische vaardigheden van hun speler s te ontwikkelen. De AIS (Australian Institute of Sport) gebruikt al sinds 1983 floatcabines om hun succesvolle Olympische ploegen te trainen. Om de woorden van Jeff Bond van de AIS te herhalen: “de floatcabine vertegenwoordigt een nieuwe dimensie in sporttraining onder de atleten”. Nog meer voorbeelden zijn: Glasgow Rangers (voetbal),Manchester United (voetbal), Real Sociedad (voetbal), Ellen van Langen (atletiek), Holland 8 mannen en Holland 2 vrouwen (roeien) en vele anderen.

Versnelde aanmaak spierweefsel.

Ruben Dekker, sportpsycholoog VSPN en docent sportpsychologie citeert : “Floaten maximaliseert de voordelen van fitness training en oefen wedstrijden. Hoge intensiteitsoefeningen stimuleren de spiergroei, maar de uiteindelijke groei en kracht ontstaan tijdens ontspanning - meestal 30 tot 40 uren na een inspanning. De diepe ontspanning van het floaten verbetert de bloedcirculatie en versnelt de groei en aanmaak van spierweefsel. Krachtige fysieke oefeningen kunnen voor een snelle aanmaak van melkzuur in de spieren zorgen (een giftig bijproduct van glucose); dit wordt als pijn, moeheid of kramp ervaren en dit kan enkele dagen duren. Dit is de bekende kater na het pieken, die zo lang kan duren dat wij ons nog dagen na de geleverde prestatie moe en depressief voelen. Uiteraard speelt ook de psychologie hierbij een rol: alles waarvoor wij ons een lange periode hebben opgeladen, is ineens voorbij. Floaten is een methode die de effecten van melkzuur reduceert en andere afvalstoffen uit het lichaam verwijdert. Hierdoor neemt het gevaar van over training af".

Snel herstel blessures

De meeste sportblessures worden niet veroorzaakt door contact met andere sporters, maar zijn een gevolg van een verkeerde spier inspanning. Floaten toont aan dat spieren ontspannen en geeft atleten meer controle over het autonome zenuwstelsel, waardoor de kans op blessures tijdens trainingen en wedstrijden minder wordt. Mochten onverhoopt toch blessures optreden, dan versnelt floaten het herstelproces en de aanmaak van endorfine verzacht de pijn.

Prestatie visualiseren

Piekprestaties in de atletiek hangen af van fysische, mentale en emotionele vaardigheden. Moderne trainingsmethoden zijn gericht op het onder steunen van de atleet in het meester worden van het “innerlijke spel” om synchronisatie van geest, lichaam en emotie te ontwikkelen; het kenmerk van een kampioen. De meest krachtige psychologische techniek om vaardigheid en vertrouwen gelijktijdig op te bouwen is visualisatie. In de floatcabine kan de atleet het concentratieniveau bereiken dat nodig is om te visualiseren en daarmee een enorme invloed uitoefenen op de prestatie.

Bron: www.floatinventions.nl, email sportfloaten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

http://www.topcc.nl/wp-content/uploads/2012/03/Sportfloaten-RSG-62_2009_-Nr.4.pdf

 

Floaten als pijnstiller

(blog nr. 10 d.d. 7-10-2015)

Wist je dat floaten pijnverminderend werkt, dankzij onze natuurlijke reactie op relaxatie. Pijn is een mysterieus gevoel. De waarde van pijn.. om beschadigingen te voorkomen... is duidelijk, maar het is niet altijd duidelijk wat de voordelen van chronische pijn zijn. Echter, ons lichaam heeft natuurlijke pijnstillers, die effectief en zelfs vaak beter werken dan medicijnen. Zij heten "endorfinen", een hormoonsoort. Hormonen zijn sterk chemische boodschappers die alle aspecten van het lichaam regelen. We beheersen ze niet bewust, maar ze werken wel continu voor ons. Het goede nieuws is dat floaten in warm water automatisch zorgt voor een diepe relaxatie ontspanning. Diepe relaxatie zorgt ervoor dat de hersenen endorfinen vrijgeven die pijn positief beïnvloeden. Dit is de reden waarom floaten in een speciale floatcabine pijn vermindert.

Dit effect is sterk en in wetenschappelijk onderzoek aangetoond, zie http://www.emerald-mf.nl/site/index.php/publicaties-extern en al heel vaak ervaren door mensen die veel pijn ervaren. Er zijn veel floaters die floaten om pijn te verminderen en tot hun verbazing en opluchting dienen zij minder pijnstillers in te nemen, zelfs geen enkele. Dit, na er vele jaren afhankelijk van te zijn geweest!

Floaten is de meest rustige en veilige manier om pijn te bestrijden die je je kunt voorstellen, zelfs veiliger dan op bed liggen, wat vaak geen oplossing is. Bij bedrust heb je namelijk altijd druk op het lichaam vanwege het contact met het matras. Hierdoor wordt de lokale bloedcirculatie afgesloten en wordt je gedwongen om vaker te gaan verliggen. Op deze manier woelen, zorgt zeker niet voor minder pijn. Floaten is een perfecte stille ervaring zonder contactpunten, geen bewegingen of spierinspanning. Het vrijkomen van endorfinen om de pijn tegen te gaan, gebeurt op een geheel natuurlijke manier en heeft een krachtig effect dat perfect naast natuurlijke genezings- en herstelprocesssen werkt.


 

Goed voelen

(blog nr. 9 d.d. 12-03-2015)

In de hectiek van alle dag lopen mensen soms vast. Drukke baan, gezin en sociaal leven, het kan allemaal niet op. Om maar niet te spreken van de stress die daarbij vaak komt kijken. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen over hun grenzen heen gaan, vermoeid en overbelast raken, wat uiteindelijk tot ziekte kan leiden. Goed voelen is belangrijk en heeft hiermee een dubbele betekenis.

Als cliënten bij ons in de praktijk komen met klachten, bieden wij in overleg steeds vaker een plan van aanpak aan. Een aantal floatsessies, minstens drie, om er achter te komen of floaten goed voelt en betekenisvol kan zijn voor de klachten. Ook worden combinaties met massage aanbevolen.

Een massage voorafgaand aan het floaten zorgt ervoor dat je reeds volledig ontspannen begint met het floaten. Zeker voor bezoekers die het floaten nog nooit hebben ervaren, is deze combinatie een absolute aanrader. De geest komt eerder tot rust, aangezien de massage dit ontspanningsproces reeds in gang heeft gezet. Tijdens het floaten bereik je dan, mede vanwege de gewichtloosheid en de beperkte prikkeling van zintuigen, een unieke diepe ontspanning. Het geldt ook andersom: het floaten heeft een positieve invloed op uw lichaam, waardoor de effecten van de aansluitende massage vervolgens extra veel positieve invloed hebben op je lichaam en geest.

Hoe groter de ontspanning is, hoe beter het herstelvermogen van het lichaam aan de slag gaat en dus hoe groter het effect is. (Denk maar aan een stevige griep, die met rust het beste geneest).

Speciaal tot en met 21 maart a.s. hebben wij twee persoons aanbiedingen met gereduceerd tarief in het kader “Samen volop energie de Lente in”, waaronder ook combinaties massage/floaten en andersom. Zie http://www.emerald-mf.nl/site/index.php/acties-2015. Als extra voordeel geniet je nog meer van de lente, omdat je zintuigen openstaan.


Mooie ervaringen in de praktijk: floaten verbetert de kwaliteit van leven. 

(blog nr. 8 d.d. 19-11-2014)

We zijn een jaar open en hebben inmiddels enige ervaringen opgedaan wat floaten kan betekenen voor chronisch zieken, w.o. fibromyalgie en reuma. De afgelopen 14 dagen is de praktijk extra druk bezocht vanwege een speciale actie voor fibromyalgie en reuma patiënten. We kunnen concluderen dat het effect van floaten het hoogst is naar mate de floater zich maximaal kan ontspannen.

Een paar dagen geleden kwam er een jonge vrouw die dermate last heeft van fibromyalgie dat ze moeilijk kan tillen en veel pijn heeft in haar gehele lichaam. Tijdens haar eerste keer floaten is ze na 5 minuten drijvend in slaap gevallen tot het einde van de sessie. Bij terugkomst in de praktijk gaf ze aan pijnvrij te zijn geweest tot drie dagen na de floatsessie. Haar beroep als dierenassistente kon ze volledig uitoefenen, terwijl dat normaliter niet voluit mogelijk is. Zij zelf, wij en haar omgeving waren zeer verbaasd. Ook de tweede keer floaten leverde bij haar maximale ontspanning op.

Een andere zeer positieve ervaring had een vrouw met Sclerodermie (reumatische auto immuunziekte). Deze vrouw lijdt al jaren veel pijn aan de uiteinden van handen en tenen en was tijdens en na de sessie volledig pijnvrij. Ze had dit niet verwacht en reageerde heel blij en emotioneel. Het floaten werkte een aantal dagen door. De pijn kwam wel terug maar in mindere mate. Toekomst zal meer uitwijzen.

Nog een ervaring van een man met reuma artrose in de handen. Hij komt om de week 1,5 uur floaten per sessie. Zijn reuma klachten blijven weg in dit patroon van floaten. Medicijngebruik was niet (meer) nodig.

Het volledig ontspannen lukt niet altijd, zeker de eerste keer is het voor veel mensen wennen. Wij zien dat het enorm verschilt van mens tot mens. Het ontspannen is zeker te leren als je er voor open staat. Na meerdere sessies blijkt dat het ontspannen steeds gemakkelijker gaat (je leert het steeds beter) en kan er een beter beeld worden gegeven wat floaten betekent. Uit bovenstaande ervaringen blijkt dat het floaten de kwaliteit van leven voor deze mensen aanzienlijk heeft verbeterd.  Chronisch zieken betalen een lager tarief: zie http://www.emerald-mf.nl/site/index.php/tarieven-en-cadeaubon.


Magnesium, het best bewaarde geheim tot gezondheid?

(blog nr. 7 d.d. 26-8-2014)

Magnesium wordt vaak massaal genegeerd door de huidige medische orde, deels door onwetendheid bij veel artsen, maar ongetwijfeld ook omdat een goed magnesiumgehalte veel mensen op een goedkope manier een stuk gezonder houdt, hetgeen vele miljarden aan inkomsten zou schelen voor de farmaceutische industrie. Het zou mensen bekrachtigen en onafhankelijker maken, om nog maar te zwijgen over al het lijden dat door het aanvullen van magnesium zou kunnen worden voorkomen. In Nederland is de bodem zeer arm aan het element magnesium. Het gebruik van kunstmest én de industriële voedingsbewerking heeft over het algemeen tot gevolg dat veel mensen in Nederland lijden aan klachten die worden veroorzaakt door min of meer ernstige chronische tekorten van vooral magnesium. Ook zorgen factoren als stress, medicijngebruik, luchtvervuiling, vaccinaties en Electro smog voor een sterke daling van het magnesiumgehalte in het lichaam.

De symptomen van een mogelijk magnesiumtekort en een verhoogde behoefte zijn indrukwekkend.

Magnesium reguleert maar liefst 325 enzymen in ons lichaam waarvan de productie, het transport en de opslag van energie de belangrijkste functie is. Ook draagt het mineraal zorg voor de elektrische geleiding in ons zenuwstelsel. Het reguleert ons hartritme, onze bloeddruk en voorkomt epilepsie. Magnesium is essentieel voor de eiwitsynthese van DNA en RNA, dus voor groei en ontwikkeling en het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goed functionerend immuunsysteem. Het reguleert tevens de calciumopname in de cellen en waar calcium zorgt voor de contractie, daar zorgt magnesium voor de relaxatiefase. Beiden werken samen en kunnen niet zonder elkaar. Magnesium zorgt dus voor de broodnodige ontspanning van alle skeletspieren, ingewanden en van de hersenen. Het zorgt voor een goede slaap en is minstens zo belangrijk voor een goede botopbouw als calcium. Een groot deel van de botontkalkingepidemie is te wijten aan een chronisch magnesiumtekort. Dit wordt in de reguliere geneeskunde volledig veronachtzaamd.

Onderzoeken tonen het verband aan tussen een chronisch magnesiumtekort en astma, diabetes, alcoholisme, Alzheimer, epilepsie, autisme, ADHD, kanker, hart- en vaatziekten, CVS, migraine, menopauze, osteoporose, PMS, vruchtbaarheidsproblemen, SIDS, cariës, RSI, auto-immuunziekten zoals MS, ALS, reuma, psoriasis en eczeem, de ziekte van Parkinson en psychische aandoeningen als angst- en paniekstoornissen, depressiviteit, stemmingswisselingen, agressie, bipolaire stoornissen en schizofrenie.

Magnesiumrijke voeding

Het gebruik van magnesiumrijke voeding kan een tekort aanvullen, zoals (biologische) bladgroenten en alle groene groenten, cacao, noten, pitten en zaden. Als het gaat om het aanvullen van een ernstig chronisch tekort kan ook gekozen worden voor extra suppletie. Magnesium-, selenium- en zink rijk is de paranoot of Braziliaanse noot. Een paar per dag en je komt al een heel eind en het is een mooie aanvulling. Selenium en zink zijn ook essentieel, voornamelijk voor kankerpreventie. De ongebrande versie is het best en deze zijn bij de notenwinkel te koop en smaken niet zo anders als de gebrande versie. Ook in andere noten zoals amandelen en cashews zit veel magnesium. Cacao is naast kelp een hele grote magnesiumleverancier (niet zo gek dat zoveel vrouwen (en mannen ook) daar zo van opknappen, gezien het verhaal over magnesium) Let wel weer op met chocolade omdat daar veel vet en suiker inzit. Het blijkt dat als je je magnesium op peil hebt, het snakken naar chocolade ook schijnt te verminderen. Mooi alternatief is ook de rauwe cacao die te koop is, deze is bijvoorbeeld prima in muesli te verwerken.

Magnesium suppletie beter via de huid opneembaar, floatbaden bevatten veel magnesiumzout

Bij een ernstig te kort wordt magnesiumchloride vaak ingenomen via tabletten. In veel gevallen verdient de toepassing hiervan via de huid de voorkeur omdat lang niet bij iedereen orale suppletie voldoende werkt. Magnesium kan via speciale olie of via zoutwaterbaden via de huid worden toegediend.

Een floatcabine bevat maar liefst 500 kg magnesiumsulfaat zout! Het zout zorgt dat je gewichtloos drijft en het magnesium wordt het beste opgenomen door het lichaam via de huid (het grootste orgaan van de mens). Daarom is floaten naast ontspannen en genieten, super gezond.


Ben je ook zo toe aan vakantie?

(Blog 6 d.d. 14-07-2014)

Veel mensen zijn heel moe als ze op vakantie gaan en sommigen kunnen zich de eerste dagen zelfs ziek voelen. Hoe komt dat eigenlijk? Op vakantie kan je pas echt uitrusten. In het weekend ben je psychisch niet ingesteld op rust omdat het weekend daar te kort voor is. Tijdens vakantie is de biologische klok vaak totaal van slag en door er aan toe te geven wordt er ook geen extra energie aangemaakt in je lichaam. Je weet dat je dan 1 of 2 weken niets hoeft en je lichaam reageert hierop door zijn welverdiende rust te nemen. Hierdoor voel jij je dus bekaf de eerste dagen.

Al naar gelang hoe druk je normale leven is, kan dit lamme gevoel wel een week aan houden. Het advies is dit nooit tegen te werken, maar altijd aan toe te geven, je lichaam heeft dit hard nodig, dan slaap je maar veel de eerste week, daarna gaat het veel beter en heb je echt vakantie!

Tips om ontspannen te vertrekken

After work behandeling (ca. 75-90 minuten) € 55,00. Deze bestaat uit een combinatie sessie floaten (45 of 60 min.) en massage (35-45 min.) Deze behandeling zorgt er voor dat je je ontspannen voelt voordat je vertrekt.

Ga niet te vermoeid op reis, voorkom ongelukken. Wij kunnen je helpen.


Dubbel effect 

(Blog 5 d.d. 19-05-2014)

Zoals bekend zijn massage en floaten bedoeld als ontspanningsmethodes. Even heerlijk bijkomen van alles wat je de afgelopen tijd zo in beslag heeft genomen. Je ontspant, komt tot rust, herstelt en herkrijgt nieuwe energie, je kunt er weer tegen aan. En als je regelmatig een afspraak maakt, pleeg je goed "onderhoud". Voor een aantal mensen werkt het zo.

Bij sommige mensen is door omstandigheden de balans verder te zoeken, we krijgen cliënten die chronisch vermoeid zijn, burnt- out klachten hebben, mensen met gewrichtsklachten, chronische pijnen enz. Dan is een float of massage afspraak niet voldoende en zouden meerdere afspraken hen verder kunnen helpen. Voor een maximale "nawerking" naderhand is het van belang dat ze na de afspraak bij ons niet direct in de startblokken stappen, het zou goed zijn als ze die dag niets meer plannen.

Maar floaten en massage doet meer. Door ontspanning komen schadelijke afvalstoffen (o.a. in voeding, cosmetica, medicijnen, milieu verontreining etc.) die door stress vast blijven zitten, eerder los, waarna ze sneller kunnen worden afgevoerd. We helpen ons lichaam hiermee onze weerstand te verbeteren en ziekten te voorkomen. Floaten en Massage zijn daarmee een grote steun in het zelfhelend vermogen van het lichaam en daarom met recht te noemen: GEZOND - GENIETEN! 


Durf jij uit je comfort zone te komen? 

(Blog 4 d.d. 20-02-2014)

Je comfortzone, die zul je waarschijnlijk wel kennen. Het is die plek waarop je je naar alle waarschijnlijkheid nu bevindt. Het is jouw mentale beeld over dat wat jij wel en niet kunt, het is de plek waar jij je prettig en veilig voelt.

Veel mensen durven hem vrijwel nooit te verlaten. Je verlaat je comfort zone zodra je je plotseling gaat begeven in situaties die je nooit eerder hebt meegemaakt en waarvan je niet weet of je het kunt of niet. En het is deze onzekerheid waar we moeilijk mee om kunnen gaan. We willen weten waar we aan toe zijn, wat we kunnen verwachten, we willen graag controle.

En met betrekking tot floaten… Dat is voor vrijwel iedereen die wij ontvangen hier in de praktijk iets wat mensen nog nooit hebben meegemaakt. Dat is soms merkbaar, sommigen vinden het een beetje spannend en dat is ook heel logisch. Het is voor ons dan ook een uitdaging wat we met veel enthousiasme en aandacht doen om de manier van floaten zo goed mogelijk weer te geven, zodat mensen een duidelijk beeld krijgen. De ervaring daarentegen kan voor ieder mens verschillend zijn. We horen veel positieve verhalen. Floaten is (leren) ontspannen, naarmate je het vaker doet, gaat ontspannen steeds gemakkelijker en ervaar je steeds meer positieve effecten. Diepgaande ontspanning doet veel voor lichaam en geest.

Nog even terug naar de comfortzone…. Juist in de floatcabine ben je zo veilig als het maar zijn kunt. Je bent even verlost van de buitenwereld, je kunt de stilte beleven, het is een gelegenheid om alle prikkels uit te sluiten en daardoor helemaal te ontspannen. Juist daar kun je je thuis voelen, omdat je helemaal tot je zelf kunt komen.

Judith en Marco Bukman

(In de floatcabine is het ook mogelijk naar (je eigen) muziek te luisteren, de cabine is voorzien van licht, muziek en intercom)


Drinken we voldoende water?

(Blog 3 d.d. 07-01-2014)

De meesten weten het wel, voldoende water drinken is van belang voor de gezondheid. Het is goed voor je huid, voert afvalstoffen af en is goed voor ons spijsverteringstelsel. Ook om een heldere geest te krijgen en te behouden is het belangrijk dat je lichaam zich goed kan ontdoen van gifstoffen. Door voldoende water te drinken kan er optimale stroming van alle lichaamsvloeistoffen plaatsvinden waardoor het lichaam zich continu kan ontdoen van gifstoffen. Op dit moment hebben we een cliënt in onze praktijk die van zich zelf weet dat hij te weinig drinkt. Het komt regelmatig voor dat hij als hij zich ontspant, last heeft van zijn gewrichten. Als je ontspant, verwerk je meer dan normaal en als er dan geen transportmiddel is, zoals water, dan kan je last krijgen van de afvalstoffen. Daarom is ons advies dagelijks minimaal 1,5 liter water te drinken naast het drinken wat je normaal al doet. We wachten de resultaten af … 


Verschil

(blog 2 d.d. 10-11-2013)

Beste lezer,

Zo'n drie weken geleden kwam er een nieuwe klant in de praktijk met veel spierspanning in de rug. De rugpijn speelt haar dagelijks parten, met name tijdens haar werk in de winkel. Al jaren allerlei therapieën achter de rug, waar onder ook medicijnen en pijnbestrijding via injecties. Kort geleden had ze kennisgemaakt met stoelmassage en het verbaasde haar dat ze direct resultaat merkte. Nu komt ze 2 x per week bij Marco voor 15-20 minuten stoelmassage, wat over kleding heen wordt gegeven. Ze vertelt ons dat deze behandelingen haar het meest helpen vergeleken met alles wat ze gedaan heeft. Ook slaapt ze bijzonder goed na een behandeling. We zijn verwonderd. Een dergelijke reactie van cliënten die stoelmassage ontvangen in de afgelopen 5 jaar hebben we nog niet gehad. Massage kan dus het verschil maken. 


Blijheid

(blog 1 d.d. 30-10-2013)

Beste lezer,

Even voorstellen, ik ben Judith Bukman, samen met Marco organiseer ik onze nieuwe praktijk. We zijn inmiddels 9 dagen open. Het is voor ons spannend hoe mensen het floaten ervaren. Het is voor iedereen verschillend. Uit verhalen van andere floatcentra horen we diverse meningen. Voor de een is het wennen, houd ik het licht aan in de cabine ja of nee, luister ik naar muziek of zoek ik de stilte op, mensen zijn soms zoekende, de ander kan zich gelijk ontspannen, en sommigen kunnen het in het begin een beetje saai vinden, zo van: “ Ik lig hier te liggen en wat doe ik hier eigenlijk? “
We hebben kennissen en familie in de cabine gehad. Mensen die we redelijk of goed kennen en waarvan we van te voren proberen in te schatten, hoe zou hij het ervaren en zij, wat zou zij er van vinden? Het is iedere keer een verrassing.

Vorige week kreeg ik een reactie van onze eerste nieuwe cliënt, een vrouw met burnout klachten. “Ik heb me in maanden niet zo ontspannen gevoeld, ” en haar gezicht straalde, waarna ze een stapel foldertjes meenam voor haar collega’s en gisteravond was er ook iemand met vermoeidheidsklachten, die na een kwartier floaten drijvend in slaap was gevallen. Na afloop werd ze opgehaald door haar vriend die spontaan zei dat ze er zo ontspannen uitzag. Ook zij straalde en ze zei dat ze zich heerlijk voelde. Helemaal blij ben ik op dat moment, dat we mensen dit gevoel mogen geven. Floaten is niet alleen ontspannen, het doet meer, het bevordert het zelfherstellend vermogen van het lichaam…..


Emerald Vitaal, 2018. Bezoek ons op Instagram | Facebook | Twitter | Google+