Heb je corona gehad en ervaar je nog steeds vermoeidheid of heb je uberhaupt last van vermoeidheid, onderstaand enkele gezondheid tips.
Herstel bevorderen met voeding en vitamines
Als je ziek bent geweest of een infectie hebt doorgemaakt, heeft je lichaam extra behoefte aan energie en bouwstoffen uit gezonde voeding. Eiwitten zijn bijvoorbeeld nodig voor het herstel van de longen en het behoud en de opbouw van spieren en het immuunsysteem. Eiwitten vind je in vlees, vis en ei, maar ook plantaardig in peulvruchten, hennepzaad, quinoa, spirulina, chiazaad. Ook vitamines en mineralen verrichten tal van ondersteunende functies bij het herstellen van lichamelijke processen. Gezonde voeding bevat onder andere veel groenten en fruit. Eet bijv. in de ochtend een flink portie fruit en ook als tussendoortje (min. 2-3 stuks per dag). Eet zowel met lunch als avondeten flink groenten (minimaal 5 opscheplepels over de hele dag). Maak in het weekend bijv. soep en vries in. Klik hier voor inspirerende recepten.
Ook het eten van voeding met een ontstekingsremmende werking is effectief v.w.b. een verbeterde longfunctie bij gezonde volwassenen en kinderen en een verbeterde longfunctie en lagere mortaliteit bij mensen met COPD. Ontstekingsremmende voeding bevat bijvoorbeeld flavonoïden. Deze flavonoïden komen vooral voor in verschillende soorten groenten en fruit. Zij leveren een grote bijdrage aan de felle kleuren van veel fruit, en groenten. De rijkste bronnen groenten met flavonoïden zijn uien, boerenkool, prei, broccoli en bosbessen. Bosbessen zijn bijv. ingevroren verkrijgbaar bij de supermarkt. Een belangrijk principe is: eet zo gevarieerd mogelijk groenten en fruit. Ook curcumine, groene thee en gember werken ontstekingsremmend en kunnen het immuunsysteem en het energiemetabolisme positief beïnvloeden.
Daarnaast kan een optimale metabole gezondheid worden bereikt door het aantal eetmomenten te beperken tot drie maal per dag. Ook intermitterend vasten (twee eetmomenten per dag) heeft een positieve invloed op het energiemetabolisme.
Vitamines
Je lichaam heeft elke dag vitamines en mineralen nodig, bijvoorbeeld om je botten stevig te houden en bloedcellen aan te maken. Omdat we minder zon ontvangen in de winter is het raadzaam dagelijks Vitamine D te slikken. Preventief voor griep is naast vitamine D het advies een zink supplement te nemen. Als je veel fruit eet, hoef je geen vitamine C extra te nemen. Veel mensen komen vitamine B12 te kort, zelfs mensen die vlees eten. Vitamines B12 tekort kan een relatie hebben met een ijzer tekort. Ook horen we regelmatig over magnesiumgebrek. Magnesium toevoegen kan door een supplement, een voetenbad met magnesiumzout, een floatingsessie of magnesiumspray. Mocht je last hebben van lusteloosheid, vermoeidheid, tintelingen, depressiviteit, hersenmist, gebrek aan eetlust, laat dan bij de huisarts een vitamine check doen. Wist je dat stress vitamines en mineralen rooft. Dan is het raadzaam extra te letten op voldoende vitamines.
Optimaliseer ontspanning voor een beter herstel
- Neem voldoende ontspanning overdag en voor het slapen
- Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op
- Vermijd beeldschermen en fel licht ná 21.00 uur
- Gebruik ’s avonds een blauwlichtfilter op schermen of draag een speciale bril
- Probeer enkele uren voor het slapengaan niet meer te eten
- Zorg voor een donkere kamer met voldoende zuurstof en geen geluid
- Vermijd stoffen die de slaap verstoren, zoals cafeïne, nicotine en alcohol
- Boek een massage en/of floatsessie in onze praktijk voor maximale ontspanning. Klik hier voor meer info.
Voldoende beweging is essentieel
Na het doorstaan van een infectie of vermoeidheid door een andere oorzaak, is het een mooi streven om dagelijks minimaal een half uur te wandelen of te fietsen. Vul dit aan met intensieve beweegmomenten (min. 2 uur per week) maar houdt hier uiteraard wel rekening met de ernst van de restklachten. Beweeg bij voorkeur in de buitenlucht in een bosrijke omgeving. Het bos ademt namelijk terpenen en terpenoïden uit die een positieve invloed uitoefenen op het immuunsysteem en de longfunctie.