Blog

Gezondheid tips voor vermoeidheid

Heb je corona gehad en ervaar je nog steeds vermoeidheid of heb je uberhaupt last van vermoeidheid, onderstaand enkele gezondheid tips.

Herstel bevorderen met voeding en vitamines 

Als je ziek bent geweest of een infectie hebt doorgemaakt, heeft je lichaam extra behoefte aan energie en bouwstoffen uit gezonde voeding. Eiwitten zijn bijvoorbeeld nodig voor het herstel van de longen en het behoud en de opbouw van spieren en het immuunsysteem. Eiwitten vind je in vlees, vis en ei, maar ook plantaardig in peulvruchten, hennepzaad, quinoa, spirulina, chiazaad. Ook vitamines en mineralen verrichten tal van ondersteunende functies bij het herstellen van lichamelijke processen. Gezonde voeding bevat onder andere veel groenten en fruit. Eet bijv. in de ochtend een flink portie fruit en ook als tussendoortje (min. 2-3 stuks per dag). Eet zowel met lunch als avondeten flink groenten (minimaal 5 opscheplepels over de hele dag). Maak in het weekend bijv. soep en vries in. Klik hier voor inspirerende recepten.

Ook het eten van voeding met een ontstekingsremmende werking is effectief v.w.b. een verbeterde longfunctie bij gezonde volwassenen en kinderen en een verbeterde longfunctie en lagere mortaliteit bij mensen met COPD. Ontstekingsremmende voeding bevat bijvoorbeeld flavonoïden. Deze flavonoïden komen vooral voor in verschillende soorten groenten en fruit. Zij leveren een grote bijdrage aan de felle kleuren van veel fruit, en groenten. De rijkste bronnen groenten met flavonoïden zijn uien, boerenkool, prei, broccoli en bosbessen. Bosbessen zijn bijv. ingevroren verkrijgbaar bij de supermarkt. Een belangrijk principe is: eet zo gevarieerd mogelijk groenten en fruit. Ook curcumine, groene thee en gember werken ontstekingsremmend en kunnen het immuunsysteem en het energiemetabolisme positief beïnvloeden.

Daarnaast kan een optimale metabole gezondheid worden bereikt door het aantal eetmomenten te beperken tot drie maal per dag. Ook intermitterend vasten (twee eetmomenten per dag) heeft een positieve invloed op het energiemetabolisme.

Vitamines

Je lichaam heeft elke dag vitamines en mineralen nodig, bijvoorbeeld om je botten stevig te houden en bloedcellen aan te maken. Omdat we minder zon ontvangen in de winter is het raadzaam dagelijks Vitamine D te slikken. Preventief voor griep is naast vitamine D het advies een zink supplement te nemen. Als je veel fruit eet, hoef je geen vitamine C extra te nemen. Veel mensen komen vitamine B12 te kort, zelfs mensen die vlees eten. Vitamines B12 tekort kan een relatie hebben met een ijzer tekort. Ook horen we regelmatig over magnesiumgebrek. Magnesium toevoegen kan door een supplement, een voetenbad met magnesiumzout, een floatingsessie of magnesiumspray. Mocht je last hebben van lusteloosheid, vermoeidheid, tintelingen, depressiviteit, hersenmist, gebrek aan eetlust, laat dan bij de huisarts een vitamine check doen. Wist je dat stress vitamines en mineralen rooft. Dan is het raadzaam extra te letten op voldoende vitamines. 

Optimaliseer ontspanning voor een beter herstel

 • Neem voldoende ontspanning overdag en voor het slapen
 • Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op
 • Vermijd beeldschermen en fel licht ná 21.00 uur
 • Gebruik ’s avonds een blauwlichtfilter op schermen of draag een speciale bril
 • Probeer enkele uren voor het slapengaan niet meer te eten
 • Zorg voor een donkere kamer met voldoende zuurstof en geen geluid
 • Vermijd stoffen die de slaap verstoren, zoals cafeïne, nicotine en alcohol
 • Boek een massage en/of floatsessie in onze praktijk voor maximale ontspanning. Klik hier voor meer info. 

Voldoende beweging is essentieel

Na het doorstaan van een infectie of vermoeidheid door een andere oorzaak, is het een mooi streven om dagelijks minimaal een half uur te wandelen of te fietsen. Vul dit aan met intensieve beweegmomenten (min. 2 uur per week) maar houdt hier uiteraard wel rekening met de ernst van de restklachten. Beweeg bij voorkeur in de buitenlucht in een bosrijke omgeving. Het bos ademt namelijk terpenen en terpenoïden uit die een positieve invloed uitoefenen op het immuunsysteem en de longfunctie.


Relatie tussen ernstig overgewicht en Covid-19

Voor veel mensen met obesitas is het confronterend en beangstigend dat er regelmatig in de media wordt gesproken dat relatief veel mensen met obesitas zijn getroffen door het coronavirus, Covid-19. Ook concluderen een aantal mensen dat het dus aan die patiënten zelf te danken is dat zij ziek worden door het beruchte virus. Zo simpel is het niet. Wel is er een relatie tussen ernstig overgewicht en Covid-19. In dit artikel wil ik daar dieper op ingaan. 

Obesitas is geen makkelijk te bestrijden ziekte. Gezonde voeding oefent invloed uit, maar er zijn meer factoren die een rol spelen. Dit zijn o.a. hormoonhuishouding, stress, medicijngebruik en slaapproblemen. Ook gebrek aan motivatie door afgenomen dopamine/serotonine in de darmen is een grote factor. En als men obesitas wil aanpakken, dan is het noodzakelijk om alle factoren te onderzoeken.

Chronische en acute pandemie

Obesitas is vooral in de Westerse maatschappij de afgelopen jaren schrikbarend gegroeid. Helaas neemt het niet af, inmiddels is het een chronische pandemie geworden. Het Covid-19 virus is een acute pandemie. Op de ic’s zien we wereldwijd de chronische en de acute pandemie samenkomen. Ook in Nederland. Enkele cijfers: 50% van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht, en 15% heeft obesitas. Op de ic’s zijn deze groepen oververtegenwoordigd met respectievelijk 75% en 30%.

Overwerkt immuunsysteem

 • Bij mensen met obesitas is het immuunsysteem vaak verstoord. Dat komt omdat er relatief meer leptine wordt aangemaakt. In een gezond lichaam zorgt dit hormoon voor een verzadigd gevoel, maar bij mensen met obesitas niet! Daar zorgt leptine voor chronische laaggradige ontstekingen. Deze ontstekingen belasten het immuunsysteem chronisch (de hele tijd). Als er dan een bacterie of een virus langs komt, kan de vermenigvuldiging van dat virus of die bacterie sneller gaan omdat het immuunsysteem overbelast is. Het heeft als het ware er de kracht niet meer voor omdat het overwerkt is.

Andere oorzaken:

 • Vetweefsel zorgt bovendien voor een extra reservoir voor virussen. Virussen gedijen als het ware goed in een lichaam met veel vetweefsel. Daarnaast zorgt vetweefsel ervoor dat de hormoonhuishouding verstoord geraakt (zoals bij die leptine).
 • Mensen met (ernstig) overgewicht kampen vaak met meerdere chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, nierziekten, sommige kankersoorten, laaggradige ontstekingen) Hierdoor is het lichaam en het immuunsysteem vaak al verzwakt, waardoor de eigen natuurlijke bestrijding van een virus niet efficiënt verloopt.

Overgewicht aanpakken

Omdat de meeste mensen nog geen antistoffen hebben tegen dit nieuwe virus, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat, als je besmet raakt met Covid-19, je lichaam daar zo goed mogelijk mee kan omgaan. Aan overgewicht werken zorgt ervoor dat het immuunsysteem minder wordt belast, zodat het meer kracht heeft om het virus te overwinnen.

Op dieet gaan, is geen goed idee. Veel mensen ervaren een jojo effect. In je eentje de complexe factoren aanpakken die invloed hebben op je gewicht is voor velen moeilijk. Vanuit onze beroepsgroep raden wij aan om begeleiding te zoeken die bij jou past zodat je blijvend je leefstijl verandert en je je gezonder en gelukkiger voelt. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie. Judith Bukman. 

Bron: webinar van het Obesitas Platform en met dank aan collega Inge Wijsman. 


Nek- en schouderklachten door gebruik tablet en smartphone

Hoe lang ben jij per dag online via tablet of smartphone? Na overmatig en verkeerd computergebruik jaren geleden met RSI klachten als gevolg zijn de smartphone en de tablet erbij gekomen. Het is gebleken dat gebruik van een tablet nog meer lichamelijke klachten veroorzaakt. Daarom een aantal tips deze klachten te voorkomen:

 • Gebruik een tablethouder
 • Gebruik bij voorkeur een muis en een toetsenbord bij een tablet
 • Zorg voor goede leesbaarheid en contrast, waardoor je minder voorover buigt
 • Houd je tablet hoger, zodat je je hoofd niet voorover hoeft te buigen
 • Neem op tijd pauze. Beweeg regelmatig en doe enkele korte rek- en strekoefeningen
 • Leun regelmatig naar achteren in plaats van je hoofd naar voren te buigen

Ook het veelvoudig gebruik van een smartphone kan nek-en schouderklachten opleveren. Blijf je ondanks de tips klachten houden, massage kan helpen om spanningen in spieren los te masseren, door bijv. een stoelmassage, ontspanningsmassage of sportmassage. Ook zorgt regelmatige massage ervoor dat je beter naar je lichaam gaat luisteren, waardoor je weet waar de oorsprong van de klachten ligt. Dus leg je tablet op tijd weg en boek een massage. 


Heeft massage invloed op het immuunsysteem?

Wil je je immuunsysteem een boost geven? Laat je wat vaker masseren. Want, hoe fijn een massage is, heb je vast wel een keer ervaren. Na afloop van zo’n sessie voel je je volledig relaxed. Je spieren zijn ontspannen en de muizenissen in je hoofd zijn tot rust gekomen. Maar, weet je ook dat zo’n massagebehandeling je weerstand bevordert? De positieve effecten van masseren op je lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn:

Betere bloedcirculatie

Wordt je lichaam gemasseerd? Dan activeer je de bloedcirculatie in je body en verbetert de stofwisseling. Immers, schadelijke stoffen worden sneller afgevoerd, maar er worden ook verse voedingsstoffen aangeleverd waardoor je lichaam zich sneller herstelt. Zo versnelt bijvoorbeeld een sportmassage na een flinke inspanning onder andere het recuperatieproces van vermoeide spieren. Je voelt je na afloop direct een stuk fitter. Je lichaam heeft als het ware nieuwe energie gekregen.

Meer witte bloedcellen

Volgens diverse onderzoeken verandert onder invloed van een stevige massage ook de samenstelling van je bloed. Tijdens zo’n sessie worden er namelijk meer witte bloedcellen aangemaakt. Dat is fijn, want die helpen ziekteverwekkers in je lichaam te bestrijden en zo je immuunsysteem versterken.

Minder cortisol

Sta je lange tijd onder spanning? Dan maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dat hormoon zorgt ervoor dat je lichaam alle energie gebruikt om je stress het hoofd te bieden. Fijn misschien, maar tegelijkertijd wordt er flink beknibbeld op het onderhoud van je afweersysteem waardoor je vatbaarder bent voor ziektes en virussen. Onderga je echter geregeld een massage? Dan krijgt je lichaam de kans zich te ontspannen en te herstellen van de stress. Hierdoor kan je immuunsysteem z’n werk blijven doen en verklein je de kans ziek te worden.

Toename knuffelhormoon oxytocine

Word je licht gemasseerd? Dan blijkt ook het bekende knuffelhormoon oxytocine vrij te komen. Dit hormoon geeft je een veilig en fijn gevoel. Daardoor ervaar je een massage als prettig, ontspan je stukken beter, valt de stress weg en kom je helemaal tot rust. Voor je algehele weerstand is dat een goede zaak, want de stress is weg en kan zodoende dus je gezondheid bewaken. Trouwens ook elkaar liefdevol aanraken en lekker knuffelen met je lief wakkeren de aanmaak van het knuffelhormoon aan. Dus ben je gestresst? Knuffel dan eens wat vaker.

Aanmaak gelukshormoon

Tijdens een massage komt niet alleen het knuffelhormoon vrij. Ook het zogenaamde gelukshormoon endorfine wordt aangemaakt. Niet alleen is dat een goede bestrijder van het stresshormoon, maar eveneens helpt het je prettiger en blijer te voelen. En dat draagt bij aan je gezondheid, want zit je goed in je vel? Dan zorg je automatisch ook beter voor jezelf en daar heeft je immuunsysteem alleen maar baat bij.

Beter slapen

Een weldadige massage bevordert ook je slaap. Je voelt je immers veel meer ontspannen. Daardoor val je niet alleen sneller in slaap, maar je slaapt ook dieper. En zoals bekend is een goede nachtrust goed voor je immuunsysteem. Want, tijdens de nacht zijn je lichaam en geest druk met het uitvoeren van herstelwerkzaamheden.

Kortom, wil je fysieke en mentale gezondheid verbeteren? Je immuunsysteem een boost geven? Laat je dan regelmatig masseren.


Heb jij tijd?

Ren jij altijd door in je dagelijks leven of neem je wel bij tijds je rust? De tijd nemen speelt bij ons in de praktijk de hoofdrol. We adviseren mensen te proberen tijdloos te zijn als ze floaten of een massage ondergaan. Er niet aan te denken hoe laat het is, bijv tijdens het uur floaten. De tijd even heerlijk los te laten. Veel floaters merken dat ze geen tijdsbesef hebben tijdens de sessie en vinden na afloop de tijd omgevlogen. Wij vinden het belangrijk de tijd te nemen voor onze clienten en we hopen altijd in het belang van de client dat zij na vertrek die dag geen drukbezette agenda hebben, zodat ze nog even na kunnen genieten van het moment. Floaten in combinatie met massage zorgt voor maximale rust en ontspanning, waarbij je je weer helemaal oplaadt. Neem eens wat vaker de tijd voor je zelf! Het is goed voor lichaam en geest.


Welke floathouding past bij jou?

Als we nieuwe floaters het floaten uitleggen, geven we ze ook tips over mogelijke floathoudingen. Tijdens 60 min.drijven nemen de meeste floaters verschillende houdingen aan, de meest comfortabele floathoudingen zijn voor iedereen verschillend. Als je in bed ligt op je rug is de meest logische houding dat je armen langs je lichaam naar beneden liggen. In het floatbad gebeurt het regelmatig dat mensen in deze houding tijdens het floaten vaak wat spanning gaan voelen in nek en schouders. Dit komt omdat veel mensen ondanks het hoge drijfvermogen automatisch het hoofd denken boven water te moeten houden, waarbij ze de nek aanspannen. Wij adviseren in het bad floathoudingen af te wisselen, zo ook de armen boven of onder het hoofd te houden, waardoor de schouders en nek zich automatisch ontspannen.

Nek kussen

Sommige mensen vinden het fijn het nekkussentje te gebruiken, ook prima bruikbaar om op de zij te gaan liggen. Het is belangrijk om goed te voelen wat voor jou de meest comfortabele houding is, dan wordt floaten een ontspannen bezigheid. Regelmatig vallen mensen floatend in slaap. Op dat moment wordt de diepste ontspanning bereikt. Gebleken is dat floaten dieper ontspant dan in bed, vanwege de gewichtsloosheid. 60 min. floaten = 4 uren slaap. Reis jij regelmatig en heb je vaak last van een jetlag, dan is floaten een uitstekend middel om een jetlag tegen te gaan.


Floaten en sporten, de perfecte combinatie

Zoals de meeste sporters weten, is melkzuur de oorzaak van vermoeidheid en spierpijn. Een regelmatige floater zal merken, dat de invloed van dit melkzuur pas na enkele weken weer toeneemt omdat de floateffecten dan pas uitgewerkt raken. Dit langdurige floateffect ontstaat doordat het lichaam na het floaten zo ontspannen is dat er een verandering in de stofwisseling kan optreden. De floater zal merken dat hij na een floatbad geen enkele stijfheid of stramheid in zijn ledematen meer gaat voelen. Het effect van floaten beperkt zich niet alleen tot de vermindering van melkzuur, maar heeft ook een positieve werking op het oplossen van de hoeveelheid melkzuur die in het lichaam aanwezig is. Hierdoor herstellen blessures sneller. Tevens verbetert floaten de coördinatie en prestaties dankzij visualisatieoefeningen in de floatcabine; hierdoor krijgt de sporter meer vertrouwen in eigen kunnen.

Floatende topsporters

Er zijn voorbeelden van sportmensen die dankzij het floaten hun prestatieniveau verbeterden en daardoor minder last van blessures ten gevolge van overbelasting hadden. Denk bijvoorbeeld aan Carl Lewis. Beschouwd als ‘s werelds beste at leet, gebruikte hij in de floatcabine visualisatietechnieken om zichzelf voor te bereiden op zijn gouden medaille voor het ver springen tijdens de Olympische Spelen in Seoul in 1988. De Dallas Cowboys, winnaars van de Superbowl in 1993, maken al sinds 1981 gebruik van floatcabines om de fysische en psychische vaardigheden van hun speler s te ontwikkelen. De AIS (Australian Institute of Sport) gebruikt al sinds 1983 floatcabines om hun succesvolle Olympische ploegen te trainen. Om de woorden van Jeff Bond van de AIS te herhalen: “de floatcabine vertegenwoordigt een nieuwe dimensie in sporttraining onder de atleten”. Nog meer voorbeelden zijn: Glasgow Rangers (voetbal),Manchester United (voetbal), Real Sociedad (voetbal), Ellen van Langen (atletiek), Holland 8 mannen en Holland 2 vrouwen (roeien) en vele anderen.

Versnelde aanmaak spierweefsel.

Ruben Dekker, sportpsycholoog VSPN en docent sportpsychologie citeert : “Floaten maximaliseert de voordelen van fitness training en oefen wedstrijden. Hoge intensiteitsoefeningen stimuleren de spiergroei, maar de uiteindelijke groei en kracht ontstaan tijdens ontspanning – meestal 30 tot 40 uren na een inspanning. De diepe ontspanning van het floaten verbetert de bloedcirculatie en versnelt de groei en aanmaak van spierweefsel. Krachtige fysieke oefeningen kunnen voor een snelle aanmaak van melkzuur in de spieren zorgen (een giftig bijproduct van glucose); dit wordt als pijn, moeheid of kramp ervaren en dit kan enkele dagen duren. Dit is de bekende kater na het pieken, die zo lang kan duren dat wij ons nog dagen na de geleverde prestatie moe en depressief voelen. Uiteraard speelt ook de psychologie hierbij een rol: alles waarvoor wij ons een lange periode hebben opgeladen, is ineens voorbij. Floaten is een methode die de effecten van melkzuur reduceert en andere afvalstoffen uit het lichaam verwijdert. Hierdoor neemt het gevaar van over training af”.

Snel herstel blessures

De meeste sportblessures worden niet veroorzaakt door contact met andere sporters, maar zijn een gevolg van een verkeerde spier inspanning. Floaten toont aan dat spieren ontspannen en geeft atleten meer controle over het autonome zenuwstelsel, waardoor de kans op blessures tijdens trainingen en wedstrijden minder wordt. Mochten onverhoopt toch blessures optreden, dan versnelt floaten het herstelproces en de aanmaak van endorfine verzacht de pijn.

Prestatie visualiseren

Piekprestaties in de atletiek hangen af van fysische, mentale en emotionele vaardigheden. Moderne trainingsmethoden zijn gericht op het onder steunen van de atleet in het meester worden van het “innerlijke spel” om synchronisatie van geest, lichaam en emotie te ontwikkelen; het kenmerk van een kampioen. De meest krachtige psychologische techniek om vaardigheid en vertrouwen gelijktijdig op te bouwen is visualisatie. In de floatcabine kan de atleet het concentratieniveau bereiken dat nodig is om te visualiseren en daarmee een enorme invloed uitoefenen op de prestatie.

Bron: www.floatinventions.nl, email sportfloaten: r.dekker@topcc.nl

http://www.topcc.nl/wp-content/uploads/2012/03/Sportfloaten-RSG-62_2009_-Nr.4.pdf


Floaten als pijnstiller

Wist je dat floaten pijnverminderend werkt, dankzij onze natuurlijke reactie op relaxatie. Pijn is een mysterieus gevoel. De waarde van pijn.. om beschadigingen te voorkomen… is duidelijk, maar het is niet altijd duidelijk wat de voordelen van chronische pijn zijn. Echter, ons lichaam heeft natuurlijke pijnstillers, die effectief en zelfs vaak beter werken dan medicijnen. Zij heten “endorfinen”, een hormoonsoort. Hormonen zijn sterk chemische boodschappers die alle aspecten van het lichaam regelen. We beheersen ze niet bewust, maar ze werken wel continu voor ons. Het goede nieuws is dat floaten in warm water automatisch zorgt voor een diepe relaxatie ontspanning. Diepe relaxatie zorgt ervoor dat de hersenen endorfinen vrijgeven die pijn positief beïnvloeden. Dit is de reden waarom floaten in een speciale floatcabine pijn vermindert.

Dit effect is sterk en in wetenschappelijk onderzoek aangetoond, zie onze externe publicaties en al heel vaak ervaren door mensen die veel pijn ervaren. Er zijn veel floaters die floaten om pijn te verminderen en tot hun verbazing en opluchting dienen zij minder pijnstillers in te nemen, zelfs geen enkele. Dit, na er vele jaren afhankelijk van te zijn geweest!

Floaten is de meest rustige en veilige manier om pijn te bestrijden die je je kunt voorstellen, zelfs veiliger dan op bed liggen, wat vaak geen oplossing is. Bij bedrust heb je namelijk altijd druk op het lichaam vanwege het contact met het matras. Hierdoor wordt de lokale bloedcirculatie afgesloten en wordt je gedwongen om vaker te gaan verliggen. Op deze manier woelen, zorgt zeker niet voor minder pijn. Floaten is een perfecte stille ervaring zonder contactpunten, geen bewegingen of spierinspanning. Het vrijkomen van endorfinen om de pijn tegen te gaan, gebeurt op een geheel natuurlijke manier en heeft een krachtig effect dat perfect naast natuurlijke genezings- en herstelprocesssen werkt.


Goed voelen

In de hectiek van alle dag lopen mensen soms vast. Drukke baan, gezin en sociaal leven, het kan allemaal niet op. Om maar niet te spreken van de stress die daarbij vaak komt kijken. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen over hun grenzen heen gaan, vermoeid en overbelast raken, wat uiteindelijk tot ziekte kan leiden. Goed voelen is belangrijk en heeft hiermee een dubbele betekenis.

Als cliënten bij ons in de praktijk komen met klachten, bieden wij in overleg steeds vaker een plan van aanpak aan. Een aantal floatsessies, minstens drie, om er achter te komen of floaten goed voelt en betekenisvol kan zijn voor de klachten. Ook worden combinaties met massage aanbevolen.

Een massage voorafgaand aan het floaten zorgt ervoor dat je reeds volledig ontspannen begint met het floaten. Zeker voor bezoekers die het floaten nog nooit hebben ervaren, is deze combinatie een absolute aanrader. De geest komt eerder tot rust, aangezien de massage dit ontspanningsproces reeds in gang heeft gezet. Tijdens het floaten bereik je dan, mede vanwege de gewichtloosheid en de beperkte prikkeling van zintuigen, een unieke diepe ontspanning. Het geldt ook andersom: het floaten heeft een positieve invloed op uw lichaam, waardoor de effecten van de aansluitende massage vervolgens extra veel positieve invloed hebben op je lichaam en geest.

Hoe groter de ontspanning is, hoe beter het herstelvermogen van het lichaam aan de slag gaat en dus hoe groter het effect is. (Denk maar aan een stevige griep, die met rust het beste geneest).

Als extra voordeel geniet je nog meer van de lente, omdat je zintuigen openstaan.


Mooie ervaringen in de praktijk: floaten verbetert de kwaliteit van leven.

We zijn een jaar open en hebben inmiddels enige ervaringen opgedaan wat floaten kan betekenen voor chronisch zieken, w.o. fibromyalgie en reuma. De afgelopen 14 dagen is de praktijk extra druk bezocht vanwege een speciale actie voor fibromyalgie en reuma patiënten. We kunnen concluderen dat het effect van floaten het hoogst is naar mate de floater zich maximaal kan ontspannen.

Een paar dagen geleden kwam er een jonge vrouw die dermate last heeft van fibromyalgie dat ze moeilijk kan tillen en veel pijn heeft in haar gehele lichaam. Tijdens haar eerste keer floaten is ze na 5 minuten drijvend in slaap gevallen tot het einde van de sessie. Bij terugkomst in de praktijk gaf ze aan pijnvrij te zijn geweest tot drie dagen na de floatsessie. Haar beroep als dierenassistente kon ze volledig uitoefenen, terwijl dat normaliter niet voluit mogelijk is. Zij zelf, wij en haar omgeving waren zeer verbaasd. Ook de tweede keer floaten leverde bij haar maximale ontspanning op.

Een andere zeer positieve ervaring had een vrouw met Sclerodermie (reumatische auto immuunziekte). Deze vrouw lijdt al jaren veel pijn aan de uiteinden van handen en tenen en was tijdens en na de sessie volledig pijnvrij. Ze had dit niet verwacht en reageerde heel blij en emotioneel. Het floaten werkte een aantal dagen door. De pijn kwam wel terug maar in mindere mate. Toekomst zal meer uitwijzen.

Nog een ervaring van een man met reuma artrose in de handen. Hij komt om de week 1,5 uur floaten per sessie. Zijn reuma klachten blijven weg in dit patroon van floaten. Medicijngebruik was niet (meer) nodig.

Het volledig ontspannen lukt niet altijd, zeker de eerste keer is het voor veel mensen wennen. Wij zien dat het enorm verschilt van mens tot mens. Het ontspannen is zeker te leren als je er voor open staat. Na meerdere sessies blijkt dat het ontspannen steeds gemakkelijker gaat (je leert het steeds beter) en kan er een beter beeld worden gegeven wat floaten betekent. Uit bovenstaande ervaringen blijkt dat het floaten de kwaliteit van leven voor deze mensen aanzienlijk heeft verbeterd.