Ook voor de sportbeoefenaar biedt de floatcabine interessante mogelijkheden op het gebied van herstel en verbetering van de sportprestaties. Omdat het lichaam tijdens en na een floatsessie, veel meer ontspannen is dan gewoonlijk het geval is, zal het zich sneller ontdoen van afvalstoffen, zoals melkzuur, die zich tijdens een inspanning in het lichaam ophopen. De periode die nodig is om van dit melkzuur, een bijproduct van glucose dat ontstaat als de spieractiviteit zo intensief is dat de opbouw en afbraak van het spierweefsel geen gelijk tred houden, af te komen, wordt de herstelperiode van een sporter genoemd. Dit is de tijd die hij in acht moet nemen voordat hij de training kan hervatten.
Uit de praktijk is gebleken dat regelmatig floaten niet alleen de herstelperiode verkort maar ook gevoelens van vermoeidheid, spierpijn en stramheid aanzienlijk verminderen. Op een rijtje gezet zijn uit wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van floaten op sportprestaties de volgende conclusies te trekken:
- Minder pijn bij blessures
- Sneller herstel van blessures en overbelasting
- Kortere herstelperiode na wedstrijden en training
- Goede voorbereiding voor sportprestatie. Verbetering van de ordinantie en prestatie dankzij voorbereidende visualisaties in de floatcabine
- Meer vertrouwen in eigen lichaam
- Een grotere concentratie en zelfbeheersing tijdens de wedstrijd