Heeft massage invloed op het immuunsysteem?

Wil je je immuunsysteem een boost geven? Laat je wat vaker masseren. Want, hoe fijn een massage is, heb je vast wel een keer ervaren. Na afloop van zo’n sessie voel je je volledig relaxed. Je spieren zijn ontspannen en de muizenissen in je hoofd zijn tot rust gekomen. Maar, weet je ook dat zo’n massagebehandeling je weerstand bevordert? De positieve effecten van masseren op je lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn:

Betere bloedcirculatie

Wordt je lichaam gemasseerd? Dan activeer je de bloedcirculatie in je body en verbetert de stofwisseling. Immers, schadelijke stoffen worden sneller afgevoerd, maar er worden ook verse voedingsstoffen aangeleverd waardoor je lichaam zich sneller herstelt. Zo versnelt bijvoorbeeld een sportmassage na een flinke inspanning onder andere het recuperatieproces van vermoeide spieren. Je voelt je na afloop direct een stuk fitter. Je lichaam heeft als het ware nieuwe energie gekregen.

Meer witte bloedcellen

Volgens diverse onderzoeken verandert onder invloed van een stevige massage ook de samenstelling van je bloed. Tijdens zo’n sessie worden er namelijk meer witte bloedcellen aangemaakt. Dat is fijn, want die helpen ziekteverwekkers in je lichaam te bestrijden en zo je immuunsysteem versterken.

Minder cortisol

Sta je lange tijd onder spanning? Dan maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dat hormoon zorgt ervoor dat je lichaam alle energie gebruikt om je stress het hoofd te bieden. Fijn misschien, maar tegelijkertijd wordt er flink beknibbeld op het onderhoud van je afweersysteem waardoor je vatbaarder bent voor ziektes en virussen. Onderga je echter geregeld een massage? Dan krijgt je lichaam de kans zich te ontspannen en te herstellen van de stress. Hierdoor kan je immuunsysteem z’n werk blijven doen en verklein je de kans ziek te worden.

Toename knuffelhormoon oxytocine

Word je licht gemasseerd? Dan blijkt ook het bekende knuffelhormoon oxytocine vrij te komen. Dit hormoon geeft je een veilig en fijn gevoel. Daardoor ervaar je een massage als prettig, ontspan je stukken beter, valt de stress weg en kom je helemaal tot rust. Voor je algehele weerstand is dat een goede zaak, want de stress is weg en kan zodoende dus je gezondheid bewaken. Trouwens ook elkaar liefdevol aanraken en lekker knuffelen met je lief wakkeren de aanmaak van het knuffelhormoon aan. Dus ben je gestresst? Knuffel dan eens wat vaker.

Aanmaak gelukshormoon

Tijdens een massage komt niet alleen het knuffelhormoon vrij. Ook het zogenaamde gelukshormoon endorfine wordt aangemaakt. Niet alleen is dat een goede bestrijder van het stresshormoon, maar eveneens helpt het je prettiger en blijer te voelen. En dat draagt bij aan je gezondheid, want zit je goed in je vel? Dan zorg je automatisch ook beter voor jezelf en daar heeft je immuunsysteem alleen maar baat bij.

Beter slapen

Een weldadige massage bevordert ook je slaap. Je voelt je immers veel meer ontspannen. Daardoor val je niet alleen sneller in slaap, maar je slaapt ook dieper. En zoals bekend is een goede nachtrust goed voor je immuunsysteem. Want, tijdens de nacht zijn je lichaam en geest druk met het uitvoeren van herstelwerkzaamheden.

Kortom, wil je fysieke en mentale gezondheid verbeteren? Je immuunsysteem een boost geven? Laat je dan regelmatig masseren.