Magnesium, het best bewaarde geheim tot gezondheid?

Magnesium wordt vaak massaal genegeerd door de huidige medische orde, deels door onwetendheid bij veel artsen, maar ongetwijfeld ook omdat een goed magnesiumgehalte veel mensen op een goedkope manier een stuk gezonder houdt, hetgeen vele miljarden aan inkomsten zou schelen voor de farmaceutische industrie. Het zou mensen bekrachtigen en onafhankelijker maken, om nog maar te zwijgen over al het lijden dat door het aanvullen van magnesium zou kunnen worden voorkomen. In Nederland is de bodem zeer arm aan het element magnesium. Het gebruik van kunstmest én de industriële voedingsbewerking heeft over het algemeen tot gevolg dat veel mensen in Nederland lijden aan klachten die worden veroorzaakt door min of meer ernstige chronische tekorten van vooral magnesium. Ook zorgen factoren als stress, medicijngebruik, luchtvervuiling, vaccinaties en Electro smog voor een sterke daling van het magnesiumgehalte in het lichaam.

De symptomen van een mogelijk magnesiumtekort en een verhoogde behoefte zijn indrukwekkend.

Magnesium reguleert maar liefst 325 enzymen in ons lichaam waarvan de productie, het transport en de opslag van energie de belangrijkste functie is. Ook draagt het mineraal zorg voor de elektrische geleiding in ons zenuwstelsel. Het reguleert ons hartritme, onze bloeddruk en voorkomt epilepsie. Magnesium is essentieel voor de eiwitsynthese van DNA en RNA, dus voor groei en ontwikkeling en het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goed functionerend immuunsysteem. Het reguleert tevens de calciumopname in de cellen en waar calcium zorgt voor de contractie, daar zorgt magnesium voor de relaxatiefase. Beiden werken samen en kunnen niet zonder elkaar. Magnesium zorgt dus voor de broodnodige ontspanning van alle skeletspieren, ingewanden en van de hersenen. Het zorgt voor een goede slaap en is minstens zo belangrijk voor een goede botopbouw als calcium. Een groot deel van de botontkalkingepidemie is te wijten aan een chronisch magnesiumtekort. Dit wordt in de reguliere geneeskunde volledig veronachtzaamd.

Onderzoeken tonen het verband aan tussen een chronisch magnesiumtekort en astma, diabetes, alcoholisme, Alzheimer, epilepsie, autisme, ADHD, kanker, hart- en vaatziekten, CVS, migraine, menopauze, osteoporose, PMS, vruchtbaarheidsproblemen, SIDS, cariës, RSI, auto-immuunziekten zoals MS, ALS, reuma, psoriasis en eczeem, de ziekte van Parkinson en psychische aandoeningen als angst- en paniekstoornissen, depressiviteit, stemmingswisselingen, agressie, bipolaire stoornissen en schizofrenie.

Magnesiumrijke voeding

Het gebruik van magnesiumrijke voeding kan een tekort aanvullen, zoals (biologische) bladgroenten en alle groene groenten, cacao, noten, pitten en zaden. Als het gaat om het aanvullen van een ernstig chronisch tekort kan ook gekozen worden voor extra suppletie. Magnesium-, selenium- en zink rijk is de paranoot of Braziliaanse noot. Een paar per dag en je komt al een heel eind en het is een mooie aanvulling. Selenium en zink zijn ook essentieel, voornamelijk voor kankerpreventie. De ongebrande versie is het best en deze zijn bij de notenwinkel te koop en smaken niet zo anders als de gebrande versie. Ook in andere noten zoals amandelen en cashews zit veel magnesium. Cacao is naast kelp een hele grote magnesiumleverancier (niet zo gek dat zoveel vrouwen (en mannen ook) daar zo van opknappen, gezien het verhaal over magnesium) Let wel weer op met chocolade omdat daar veel vet en suiker inzit. Het blijkt dat als je je magnesium op peil hebt, het snakken naar chocolade ook schijnt te verminderen. Mooi alternatief is ook de rauwe cacao die te koop is, deze is bijvoorbeeld prima in muesli te verwerken.

Magnesium suppletie beter via de huid opneembaar, floatbaden bevatten veel magnesiumzout

Bij een ernstig te kort wordt magnesiumchloride vaak ingenomen via tabletten. In veel gevallen verdient de toepassing hiervan via de huid de voorkeur omdat lang niet bij iedereen orale suppletie voldoende werkt. Magnesium kan via speciale olie of via zoutwaterbaden via de huid worden toegediend.

Een floatcabine bevat maar liefst 500 kg magnesiumsulfaat zout! Het zout zorgt dat je gewichtloos drijft en het magnesium wordt het beste opgenomen door het lichaam via de huid (het grootste orgaan van de mens). Daarom is floaten naast ontspannen en genieten, super gezond.