Spierpijn

Als je fanatiek gaat sporten na een periode van inactiviteit, kan dat leiden tot overbelasting. Zeker als je wat ouder bent en nog wel even die prestatie van vroeger denkt neer te zetten. Maar ook een zware klus in de tuin terwijl je dat niet gewend bent kan voor spieren echt te veel zijn. Vooral als je ondanks de protestsignalen van je lichaam gewoon doorgaat.

Zware belasting en te weinig herstel
Na een zware belasting heeft je lichaam een rustperiode nodig om de schade te herstellen en voorraden weer aan te vullen. Als je telkens weer zwaar belast zonder voldoende herstel, dan wordt er meer afgebroken dan opgebouwd. Dit kan gebeuren als je een zwaar lichamelijk beroep hebt, of een te intensief sporttrainingschema hebt.

Massage helpt spieren sneller te normaliseren na inspanning door bevorderen van de afvoer van vocht en afvalstoffen en het verminderen van de spierspanning. Daardoor kunnen spieren zich gemakkelijker en sneller herstellen en voorbereiden op de volgende inspanning.

Door middel van massage kunnen ook onregelmatigheden in de spier zoals littekenweefsel, verklevingen en spierknopen soepel worden gemaakt, zodat ze minder snel het beginpunt van nieuw blessureleed zullen zijn. Als je de spieren verder verzorgt met voldoende beweging, warmte, lichte rekoefeningen, massage en genoeg rust, dan kunnen ze snel weer herstellen.