Publicaties intern

Epsomzout en ons lichaam – nuttige toepassingen

 1. Verzorging van zwaarbelaste spieren: voeg een pond epsomzout toe aan een bad met warm water en ga tenminste 12 minuten badderen. Dit zal direct verlichting geven en zorgt voor een sneller herstel.
 2. Stress en mentale spanningen: voeg een pond zout toe aan een badkuip warm water en ga tenminste 45 minuten badderen, 3 maal per week voor het slapen gaan.
 3. Eelt, pijnlijke, ruwe of branderige voeten: voeg een half pond zout toe aan een warm (niet te heet!) voetenbad en ga hier tenminste 12 minuten lang met de voeten in zitten. Eelt is daarna gemakkelijk te verwijderen en pijn en branderigheid neemt af.
 4. Gezichtsmasker: maak, voordat je je voeten in het voetenbad doet, een doekje nat met de zoutoplossing en leg dat tijdens het voetenbad op je gezicht voor een totale ontspanning.
 5. Haar en hoofdhuid: verdeel gelijke hoeveelheden conditioner en Epsomzout door het haar en laat dit 20 minuten intrekken. Hierdoor krijgt het haar meer volume.
 6. Als gezichtsreiniger: meng een halve theelepel zout met een gezichtsreiniger en masseer de gezichtshuid. Spoel met koud water en dep droog. Werkt als een diepe reiniger.
 7. Voor een goede en gezonde nachtrust: voeg een pond zout toe aan een badkuip warm water en ga tenminste 45 minuten badderen, 3 maal per week voor het slapen gaan.
 8. Scrub voor het lichaam: neem een handvol zout en masseer dit over de natte huid. Uw huid wordt heerlijk zacht.
 9. Insectenbeten en lichte zonnebrand: voeg 2 eetlepels zout toe aan 1/4 liter water. Maak een compres door een katoenen lap in de koude oplossing te drenken en leg dit op de huid.
 10. Detox: het trekt toxische stoffen uit het lichaam. Voeg een kilo zout toe aan een badkuip warm water en ga tenminste 15 minuten badderen, om de drie dagen. 

Toepassing in bad

Voeg 300 tot 1000 gram zout toe aan het badwater. Deze dosering is afhankelijk van de gevoeligheid van uw lichaam en uw eerdere ervaringen. Begin daarom met een lage dosering en observeer de reacties van uw lichaam. Het is handig het zout toe te voegen terwijl het water het bad inloopt. Dit versnelt het oplossen. Zo nodig kunt u dus ook nog enkele druppels lavendelolie toevoegen. Blijf tenminste 20 minuten in het warme water zitten.
 
Na het bad zult u nog een tijdje na zweten. Gebruik deze tijd om het lichaam rust te geven en drink ondertussen minimaal een halve liter water. Het lichaam kan er namelijk flink wat zweet uitwerken, waardoor eventueel ontgiftings verschijnselen kunnen ontstaan. Houdt uw lichaam gedurende een half uur warm om het na zweten te bevorderen.

Wij willen u er wel op wijzen dat de hoeveelheid Epsomzout in bovengenoemde toepassing geringer is, in vergelijking met ons floatbad in de praktijk (800 liter water, 550 kg zout), waardoor het effect van een floatingsessie in ons floatbad groter zal zijn.

Meer over Epsomzout en ons lichaam

Magnesium is het op één na meest voorkomende element in de menselijke cel en het op drie na belangrijkste positief geladen ion in het lichaam. Geen wonder dus dat dit onopvallende mineraal zo belangrijk is voor een goede gezondheid en welzijn. Magnesium, een belangrijk bestanddeel van Epsomzout, draagt daarnaast bij aan de regulering van meer dan 325 enzymen en speelt een cruciale rol bij veel lichaamsfuncties als spierbeheersing, prikkelgeleiding, energieproductie en verwijdering van schadelijke stoffen.Volgens de Amerikaanse National Academy of Sciences hebben de meeste mensen echter een magnesiumtekort. Dit verklaart mede de hoge cijfers voor hartziekte, beroerte, osteoporose, artritis en gewrichtspijn, stressgerelateerde en spijsverteringsproblemen, chronische vermoeidheid en allerlei andere kwalen. Geschat wordt dat de gemiddelde man slechts 80% en vrouwen slechts 70% van de aanbevolen hoeveelheid magnesium binnenkrijgen. Volgens voedingsdeskundigen zijn de magnesiumspiegels de afgelopen eeuw met meer dan 50% gedaald.

Betere gezondheid door het baden in zout

Magnesium kan als voedingssupplement worden ingenomen, maar uit onderzoek blijkt dat allerlei factoren – zoals voedsel, geneesmiddelen en bepaalde aandoeningen – de effectiviteit hiervan kunnen verstoren. In een recent onderzoek bereikten proefpersonen wel allemaal hogere magnesiumspiegels door het nemen van baden met magnesiumsulfaatkristallen, beter bekend als Epsomzout of bitterzout. Onderzoekers en artsen melden dat verhoging van de magnesiumspiegels kan zorgen voor:

 • verbeterde gezondheid van hart en bloedvaten, tegengaan van onregelmatige hartslag, preventie van slagaderverkalking, tegengaan van bloedstolsels en bloeddrukverlaging;
 • verbeterd vermogen van het lichaam om insuline te gebruiken, waardoor ernst van diabetes afneemt;
 • afvoer van gifstoffen en zware metalen: voor verlichting van spierpijn en ontgifting van het lichaam;
 • verbetering van de zenuwfunctie door regulering van elektrolyten. Zo is calcium de voornaamste geleider van elektrische prikkels in het lichaam en is magnesium op zijn beurt nodig om goede calciumspiegels in het bloed te handhaven;
 • verlichting van stress. Verondersteld wordt dat magnesium, een natuurlijke verlichter van stress, door een overmaat aan adrenaline en stress uit het lichaam wordt afgevoerd. Magnesium is nodig voor de binding van voldoende hoeveelheden serotonine, een stemmingsverbeterende stof in de hersenen die een gevoel van welzijn en ontspanning veroorzaakt. Epsomzout verhoogt niet alleen de magnesiumspiegels, maar bevat ook sulfaten. Het is bijzonder lastig sulfaten via voedsel binnen te krijgen, maar ze worden wel gemakkelijk via de huid opgenomen. Sulfaten hebben allerlei taken in het lichaam. Zo spelen ze een cruciale rol bij de vorming van hersenweefsel en bij de aanmaak van gewrichtseiwitten en mucine-eiwitten die de wanden van het maag-darmkanaal bekleden.

Gezondheidsvoordelen

 • Uit onderzoeken blijken de volgende voordelen van de belangrijkste bestanddelen van Epsomzout: * Magnesium
 • Verlichting van stress en verbetering van slaap en concentratievermogen
 • Verbeterde werking van spieren & zenuwen
 • Regulering van de werking van meer dan 325 enzymen & verbeterd zuurstofverbruik
 • Voorkoming bloedstolsels/slagaderverkalking
 • Grotere effectiviteit van insuline
 • Vermindering van ontsteking en hierdoor verlichting van pijn en spierkrampen

Sulfaten

* Afvoer van gifstoffen * Verbeterde opname van voedingsstoffen * Ondersteuning bij de vorming van gewrichtseiwitten, hersenweefsel en mucine-eiwitten * Voorkoming of verlichting van migrainehoofdpijn * Sterke behoefte aan magnesium

Diverse factoren spelen een rol bij het wijdverbreide magnesiumtekort. Intensieve landbouw veroorzaakt een magnesiumtekort in de bodem, terwijl de meeste kunstmest geen magnesium bevat. Hierdoor bevat ons voedsel niet altijd meer voldoende magnesium, zoals een eeuw geleden nog wel het geval was.Tegelijkertijd eten we veel minder gezond dan onze voorouders. Het typische moderne dieet, dat rijk is aan vet, suiker, zout en eiwit, bevat niet alleen minder magnesium dan evenwichtige voeding, het zorgt er ook voor dat magnesium sneller uit ons lichaam wordt afgevoerd.En dat doet onze nadruk op calcium ter voorkoming van botontkalking ook; calcium onttrekt namelijk magnesium aan het lichaam en kan alleen zijn rol in de cellen blijven uitoefenen wanneer er voldoende magnesium aanwezig is. Uit onderzoeken blijkt dat inname van een calciumsupplement zonder te zorgen voor voldoende magnesium kan leiden tot een groter tekort aan beide mineralen. Onderzoekers hebben ontdekt dat de meeste Amerikanen vijf keer zo veel calcium als magnesium in hun lichaam hebben; de juiste verhouding voor een optimale absorptie van beide mineralen is ongeveer twee op één.

Hoe het werkt

Magnesium – het hoofdbestanddeel van Epsomzout – heeft meer functies in het menselijk lichaam dan de meeste andere mineralen, waaronder regulering van de activiteit van meer dan 325 enzymen.

Uit onderzoeken blijkt dat magnesium:

* een elektrolyt is dat bijdraagt aan een goede spier-, zenuw- en enzymfunctie; * essentieel is voor het juiste gebruik van calcium in cellen; * een hulpmiddel is bij de preventie van hartziekte en beroerte door verlaging van de bloeddruk, bescherming van de elasticiteit van de slagaderen, voorkoming van bloedstolsels en verlaging van het risico van plotseling overlijden door een hartinfarct.

Uit medisch onderzoek blijkt daarnaast dat magnesium mogelijk

* de werking van insuline versterkt, waarmee het risico of de ernst van diabetes wordt verlaagd. – ontsteking vermindert en pijn verlicht, waardoor het gunstig werkt bij de behandeling van pijnlijke spieren, bronchiaal astma, migrainehoofdpijn en fibromyalgie. Hoewel magnesium via het spijsverteringskanaal kan worden opgenomen, kunnen veel voedingsmiddelen, geneesmiddelen en aandoeningen de effectiviteit van deze toedieningswijze verstoren. Hierdoor is een bad met Epsomzout een van de effectiefste manieren om aan de magnesiumbehoefte te voldoen. Epsomzout levert ook sulfaten, die volgens medisch onderzoek noodzakelijk zijn voor de vorming van hersenweefsel, gewrichtseiwitten en de mucine-eiwitten die de wanden van het spijsverteringskanaal bekleden. Uit onderzoeken blijkt dat sulfaten ook de alvleesklier stimuleren om spijsverteringsenzymen aan te maken en dat ze het lichaam helpen geneesmiddelenresten en verontreiniging afkomstig uit het milieu te verwijderen. Sulfaten blijken moeilijk uit voedsel op te nemen, maar worden wel gemakkelijk via de huid geabsorbeerd. Tijdens het floaten absorbeert het lichaam de perfecte hoeveelheid magnesium en sulfaten. Als het lichaam verzadigd is, dan zal het simpelweg stoppen met het opnemen van deze heilzame stoffen! Een lijst met onderzoeksartikelen m.b.t. REST onderzoek is, met toestemming van IRIS (International REST Investigators Society) beschikbaar. ecten:

Biologische effecten

Verhoging van creativiteit

Sport; verbetering van prestaties

————————————————————————————————— 

Onze praktijk in beeld gebracht

—————————————————————————————————

Filmpje stoelmassage

—————————————————————————————————

Onderzoek bij aandoening fibromyalgie (opvraagbaar in onze praktijk):