Relatie tussen ernstig overgewicht en Covid-19

Voor veel mensen met obesitas is het confronterend en beangstigend dat er regelmatig in de media wordt gesproken dat relatief veel mensen met obesitas zijn getroffen door het coronavirus, Covid-19. Ook concluderen een aantal mensen dat het dus aan die patiënten zelf te danken is dat zij ziek worden door het beruchte virus. Zo simpel is het niet. Wel is er een relatie tussen ernstig overgewicht en Covid-19. In dit artikel wil ik daar dieper op ingaan. 

Obesitas is geen makkelijk te bestrijden ziekte. Gezonde voeding oefent invloed uit, maar er zijn meer factoren die een rol spelen. Dit zijn o.a. hormoonhuishouding, stress, medicijngebruik en slaapproblemen. Ook gebrek aan motivatie door afgenomen dopamine/serotonine in de darmen is een grote factor. En als men obesitas wil aanpakken, dan is het noodzakelijk om alle factoren te onderzoeken.

Chronische en acute pandemie

Obesitas is vooral in de Westerse maatschappij de afgelopen jaren schrikbarend gegroeid. Helaas neemt het niet af, inmiddels is het een chronische pandemie geworden. Het Covid-19 virus is een acute pandemie. Op de ic’s zien we wereldwijd de chronische en de acute pandemie samenkomen. Ook in Nederland. Enkele cijfers: 50% van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht, en 15% heeft obesitas. Op de ic’s zijn deze groepen oververtegenwoordigd met respectievelijk 75% en 30%.

Overwerkt immuunsysteem

  • Bij mensen met obesitas is het immuunsysteem vaak verstoord. Dat komt omdat er relatief meer leptine wordt aangemaakt. In een gezond lichaam zorgt dit hormoon voor een verzadigd gevoel, maar bij mensen met obesitas niet! Daar zorgt leptine voor chronische laaggradige ontstekingen. Deze ontstekingen belasten het immuunsysteem chronisch (de hele tijd). Als er dan een bacterie of een virus langs komt, kan de vermenigvuldiging van dat virus of die bacterie sneller gaan omdat het immuunsysteem overbelast is. Het heeft als het ware er de kracht niet meer voor omdat het overwerkt is.

Andere oorzaken:

  • Vetweefsel zorgt bovendien voor een extra reservoir voor virussen. Virussen gedijen als het ware goed in een lichaam met veel vetweefsel. Daarnaast zorgt vetweefsel ervoor dat de hormoonhuishouding verstoord geraakt (zoals bij die leptine).
  • Mensen met (ernstig) overgewicht kampen vaak met meerdere chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, nierziekten, sommige kankersoorten, laaggradige ontstekingen) Hierdoor is het lichaam en het immuunsysteem vaak al verzwakt, waardoor de eigen natuurlijke bestrijding van een virus niet efficiënt verloopt.

Overgewicht aanpakken

Omdat de meeste mensen nog geen antistoffen hebben tegen dit nieuwe virus, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat, als je besmet raakt met Covid-19, je lichaam daar zo goed mogelijk mee kan omgaan. Aan overgewicht werken zorgt ervoor dat het immuunsysteem minder wordt belast, zodat het meer kracht heeft om het virus te overwinnen.

Op dieet gaan, is geen goed idee. Veel mensen ervaren een jojo effect. In je eentje de complexe factoren aanpakken die invloed hebben op je gewicht is voor velen moeilijk. Vanuit onze beroepsgroep raden wij aan om begeleiding te zoeken die bij jou past zodat je blijvend je leefstijl verandert en je je gezonder en gelukkiger voelt. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie. Judith Bukman. 

Bron: webinar van het Obesitas Platform en met dank aan collega Inge Wijsman.