Slimme tips

Hieronder vind je een aantal slimme tips om geld te besparen op de boodschappen. 

  • Houdt een kasboek mee, waarin je opschrijft hoeveel je uitgeeft en waaraan je dit besteedt. Je kunt zelf heel eenvoudig een digitaal kasboek maken of er een kopen bij winkel-nibud.nl
  • Eet niet meer dan je nodig hebt (matigen is een principe van een gezonde leefstijl). Hierdoor besteed je niet meer geld dan nodig is aan eten en blijf je op gewicht.
  • Houdt een eetdagboek bij, zoals de eetmeter. Kijk op mijn.voedingscentrum.nl/eetmeter.
  • Maak zelf kruidenmixen, dat is goedkoper en gezonder dan gekochte. Als je een tuin of balkon heb, koop standaard bloempotten en verse kruiden. Als je een grotere bloempot koopt, dan de kluit, doen de kruiden het beter. Binnen kruiden kweken is ook mogelijk. Zet ze op een lichte zonnige plek achter het raam (herfst/winter/voorjaar) en geef ze regelmatig water. Als je kruiden zelf kweekt is dit goedkoper dan ze regelmatig kopen, omdat de kruiden (zeker in het voorjaar en de zomer in tuin of balkon) door blijven groeien. Ook met gedroogde kruiden uit de supermarkt kun je goede kruidenmixen maken, dit is ook goedkoper dan kant en klare mixen.
  • Maaltijden vooruit plannen. Wist je dat je maaltijden vooruitplannen voordeliger is. Maak een menu voor enkele dagen en maak een boodschappenlijstje. Hierdoor hoef je minder vaak naar de winkel te gaan, dat scheelt tijd en je hoeft je niet iedere dag af te vragen wat je gaat eten. Je voorkomt ook onbewust gedrag bij het inkopen doen (met hongerige maag kan je worden verleid om ongezondere producten te kopen) of je koopt dingen die je niet nodig hebt. Kook voor meerdere maaltijden in 1 x en vries in, dit is voordeliger en je hebt altijd iets op voorraad. Plan altijd eens per week een kliekjesdag in, het is ook mogelijk er soep van te maken.

Meer info over besparen vind je in mijn workshop Lekker voor weinig.