Bruine bonen zijn heel gezond, ze bevatten veel calcium en ijzer. Ook zijn ze rijk aan eiwitten, waardoor ze een uitstekende vleesvervanger zijn. Dit budgetrecept is voordelig en gezond en ook makkelijk te maken. Mijn advies is, maak altijd meerdere porties dan nodig, je kunt het invriezen of een aantal dagen in de koelkast bewaren. De prijs van dit recept is incl. rijst en p/p. (Genoemde prijzen zijn gedateerd oktober 2022 en onder voorbehoud prijsstijgingen).
Recept
Ingrediënten (4 personen)
- 500 gr. verse tomaten of blik
- 1 rode puntpaprika
- 3 uien
- 1,5 teentje knoflook
- 250 gr. bruine bonen
- Klontje boter
- 4 gram zout
- 1 tl. Peper
- 1 tl. Kurkuma
- 1 tl. Koriander
- 1 tl. Komijn
- 2,5 tl. selderij
- 2,5 tl. gemberpoeder of 2 plakjes
- 200 ml. kokosmelk
- Rijst 4x 85 gram
Bereiding:
Energie besparend koken:
Zet een pan water op het vuur voor de rijst, neem ruim water. Als het water kookt, kook de rijst 5 minuten en laat ze ca. 25 minuten garen in de pan met het water in de stoofzak, ook wel hooimadam of pannenstoof genoemd. Heb je geen stoofzak, doe de pan met de gekookte rijst op een krant in een deken en zet de pan in bed onder een dekbed of beddeken. De rijst is gaar na ca. 30 minuten, langer blijven garen kan goed, de rijst blijft heel warm.
Beschrijving stoofzak of hooimadam
Kook de verse tomaten onder water gaar in een pan en pureer ze met iets water tot moes. Als je tomaten uit blik gebruikt, pureer de tomaten tot moes.
Snijdt de uien, paprika en knoflook fijn en fruit het gaar in wat boter of olie in de koekepan. Voeg de tomatenmoes toe en laat de saus een paar minuten pruttelen. Voeg alle kruiden en het zout toe aan de saus, alsmede de gare bruine bonen. Als je verse bonen hebt, wel ze eerst 45 minuten in water en kook ze in ca. 1,5 uur gaar. Voeg tot slot de kokosmelk toe en proef hoe de bruine bonen schotel smaakt, voeg evt. nog kruiden toe naar smaak. Laat het geheel nog 10 minuten op laag vuur doortrekken. Als de rijst gaar is dien het op met de bruine bonen saus. Eet er desgewenst een komkommer bij of wat sla.
Een pannenstoof, stoofzak of hooimadam is een handig hulpje om stoofpotten en bijv. rijst in (na) te garen. Met wat lappen stof naai je hem zelf. Dit is de beschrijving.