Erwtensoep

Zo heerlijk vullend en smakelijk is deze plantaardige erwtensoep. Het is een heerlijk winters gerecht boordevol winterse groenten. Wil je er worst bij, voeg dat dan toe, maar het is niet direct nodig. Maak meer en vries in.

Recept erwtensoep

Ingredienten (4 personen)

– 400 gr spliterwten

– 1 prei

– 1 laurierblaadje

– 300 gr pompoen in blokjes

– 2 groente bouillonblokjes (vegan) of kruidenzout naar smaak

– 200 gr knolselderij

– 1 zoete aardappel

– Paar takjes selderij

– 150 gr winterpeen

– 1 ui

Bereiding

Breng 1,5 liter water met de bouillonblokjes of kruidenzout, spliterwten en laurierblad aan de kook. Laat dit ongeveer een uur zachtjes koken, roer af en toe door. Schil en snijd ondertussen de winterpeen, aardappel en de knolselderij in stukjes. Hak de prei in ringen en was deze goed. Pel de ui en snijd deze in fijne stukjes. Hak ook de selderij fijn.

Na ongeveer een uur beginnen de spliterwten uit elkaar te vallen en ontstaat er een groene massa. Dit kan iets langer of korter duren. Voeg de gesneden groenten en aardappel toe aan de erwtensoep. En na een paar minuten ook de pompoenblokjes. Laat de soep nog ongeveer ½ uur zachtjes doorkoken. Breng de soep op smaak met eventueel nog een beetje peper en zout. Laat de soep nog 10 minuten pruttelen. De soep is vaak de volgende dag dikker van structuur en nog lekkerder.