Pastinaak soep

Pastinaaksoep. Pastinaak is een “vergeten” wintergroente van Hollandse bodem. De smaak van een pastinaak is het best te vergelijken met de combinatie van een wortel en een knolselderij, alhoewel de pastinaak wat aromatischer is met een anijsachtige ondertoon. Gezondheidsvoordelen: Pastinaak bevat veel vitamine C, vitamine K en vitamine B11 (ofwel foliumzuur) wat beschermt tegen dementie, osteoporose, hartziekten en depressiviteit. Daarnaast is deze zoete wortel rijk aan vezels waardoor het een langdurig verzadigd gevoel geeft. Toch zitten er maar weinig calorieën in. Daarmee past pastinaak goed in een gezonde leefstijl en bevordert het het afvallen.
Voor het recept:

Recept 

Ingredienten (ca. 2,5 liter soep)

  • 1200 gram pastinaak
  • 3 middelgrote uien
  • rasp van een (biologische) citroen
  • kokosolie
  • hele knoflookbol
  • div. kruiden naar smaak, zoals (verse) rozemarijn, marjolein, thijm, maggie, peterselie
  • klein blikje kokosmelk
  • kruidenzout A. Vogel of zout en peper

Bereiding

Pof de knoflookbol in 30 min. in de oven op 180 gr. Kook de pastinaak gaar (schillen hoeft niet), fruit de uien in de koekenpan in de kokosolie. Rasp de citroen. Maak een kruidenbouillon van het (kruiden) zout en de verse kruiden. Pureer het geheel met de kokosmelk. Voeg evt. wat water toe als de soep te dik is.

Voeg (spelt) crackers of quinoa of volkoren pasta toe voor een extra voedzame lunch.