Pompoenstoofschotel

Hoe gezond is pompoen eigenlijk. De vrucht heeft een lage energetische waarde (weinig calorieën), maar bevat veel vezels, erg goed voor de spijsvertering. Pompoen is verder rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E. Vooral de oranje pompoen zit vol met bètacaroteen wat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Kortom pompoen is een gezond keuze. We maakten er een heerlijke pompoenstoofschotel van. Voor de vleeseters, voeg kip toe. Voor de vegetariërs/veganisten voeg kikkererwten of linzen toe. Tip: maak meer en vries in! De pompoen stoofschotel is heerlijk in combinatie met (volkoren) rijst of pasta. Voor het recept:

Recept 

Ingredienten (4 personen)

  • Scheut Olijfolie of kokosolie
  • 2 uien in grove stukken
  • 800 gram pompoen, schoongemaakt en in flinke stukken
  • 150 gram aardappels in stukken
  • 2 grote rode paprika’s in stukken
  • 3 teentjes knoflook
  • 0,5 courgette in stukken
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 rode peper
  • 4 stevige tomaten, in stukken
  • zout en peper en extra kruiden naar smaak
  • 4 eetlepels fijngehakte koriander
  • 1 klein blikje kokosmelk

Bereiding

Verwarm de olie in een grote braadpan. Doe de stukken ui erin, roerbak ze even en voeg de pompoen en aardappelen toe. Roerbak weer kort en voeg ook paprika, courgette, laurierblaadjes, de hele peper, de knoflook, de tomaten, koriander en kokosmelk toe. Doe een deksel op de pan en laat het gerecht op een laag vuur ca. 30 minuten gaar stoven, voeg evt. scheutje water toe voor meer vocht. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verwijder de laurier. Deze stoofschotel is heerlijk met rijst, pasta, quinoa of (gebakken) aardappeltjes. Vind je pompoen schoonmaken altijd een minder leuk werkje, je kunt de pompoen ook 45 min. garen in de oven, waardoor de schil er heel eenvoudig af gaat. In dat geval adviseer ik de pompoen toe te voegen als de overige ingrediënten gaar gestoofd zijn.