Postelein pesto

Winter postelein, wordt ook wel een vergeten groente genoemd. Ik ben er erg enthousiast over:
– van Nederlandse bodem
– seizoensgroente
– springt qua gezondheid uit boven alle andere bladgroenten
– bevat veel omega 3 vetzuren (de meeste mensen komen dit te kort) Goed voor hart- en bloedvaten en de hersenen.
– bevat volop vitamine A,B en C en behoorlijk wat ijzer
Je kunt er een stamppot van maken of bijvoorbeeld een postelein pesto. Ik heb een pesto gemaakt zonder zuivel. Wil je hem bijv. met kaas, kies dan voor het tweede recept. Het 1e recept is een hoofdgerecht, het 2e recept is te gebruiken als bijgerecht.

Recept 1

Ingredienten (ca. 4 personen, hoofdgerecht)

  • 600 gram postelein (rauw gebruiken)
  • 400 gram cashewnoten
  • 2 el. tahinpasta
  • 1 citroen (sap)
  • 125 ml. olijfolie
  • 4 teen knoflook
  • zout en peter naar smaak

Bereiding

Week de cashewnoten 2 uur van te voren en blendt ze fijn. Voeg alle overige ingredienten toe in de blender en maal het tot een pesto. Met een staafmixer is het ook mogelijk dit gerecht te maken.

Recept 2

Ingredienten (ca. 4 personen, bijgerecht)

  • 200 gram winterpostelein
  • 8 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 20 gram pijnboompitten, 2 volle eetlepels
  • teen knoflook
  • 50 gram pecorinokaas, pecorino Fiorde Sardo of pecorino Romano
  • versgeperst citroensap, naar smaak
  • versgemalen peper en zout, naar smaak