Rodenkool oven schotel

Verse rode kool, eet jij het wel eens? Ik koos voor een rode kool overschotel. Hij dient wel 2-2,5 uur in de oven te sudderen, maar dan heb je wel wat. Wat mij betreft is hij geslaagd. Heel smaakvol met appel, rode ui, verse nootmuskaat en wijn azijn. Het recept vind je hieronder en is voor ca 8 personen afhankelijk van de grootte van de rode kool. Ik koos voor een grote. Je kunt het gerecht ook goed invriezen. Het gerecht is heerlijk met gekookte aardappelen en evt. suddervlees. 

Recept

Ingredienten (ca. 8 personen, hoofdgerecht)

1 grote verse rodekool
450 gr. zure appels (goudrennetten, geschild en in kleine stukjes) *450 gr. (rode) uien, kleingesneden
1 a 2 tenen knoflook, fijngesneden
1/4 v/e muskaatnoot geraspt
1/2 el kokos bloesem suiker
Flinke scheut wijnazijn
Paar blokjes roomboter

Bereiding

Verwarm oven voor op 150*c/gasstand 2. Verwijder de buitenste bladeren van de rodekool, snijd hem in vieren en verwijder de stronk. Versnipper de kool met een scherp mes of evt. in de keukenmachine. Vermeng knoflook met specerijen en suiker. Vet de ovenschaal heel licht in. Bedek de schotel met een laag rodekool, strooi er peper over. Doe daar een laag ui met appel over en bestrooi met een beetje van het specerijen mengsel. Herhaal deze volgorde totdat alles op is. Giet de wijnazijn erover en bedek de bovenlaag met klontjes boter. Doe het deksel op de schotel of sluit goed af met alufolie (Glimmende kant naar beneden) en zet in de oven. Laat in 2-2,5 uur gaar stoven (Als je de hoeveelheid hebt verminderd, verkort dan ook de stooftijd)