Aardappelsalade

Heerlijk is deze gezonde en lekkere aardappelsalade met home made pesto. Wist je dat koude aardappel veel gezonde vezels voor onze darmbacteriën bevat? Aardappel, gekookt, gebakken, gefrituurd (patat), is minder gezond o.a. i.v.m. de hoge glycemische index (omzet van koolhydraten in suikers) Neem dan eens een koude aardappelsalade. Daar wil ik je nu iets gezonds over vertellen. Wist jij dat koude aardappel (af laten koelen in de koelkast) veel minder effect heeft op je bloedsuiker (afhankelijk van het ras tot wel -40%) en daardoor niet direct wordt omgezet in vet. Afgekoelde aardappelen bevatten namelijk resistent zetmeel.
Dit is een vorm van zetmeel dat veel minder effect heeft op onze bloedsuikerspiegel omdat het niet wordt opgenomen in de dunne darm. Door het afkoelen vindt er ‘retrogradatie’ plaats: het zetmeel wordt stijf op elkaar gedrukt en kan niet meer worden afgebroken tot glucose door onze spijsverteringsenzymen. Daarom komt het min of meer onverteerd aan in onze dikke darm. Hier wordt het gefermenteerd en omgezet in korte keten-vetzuren. Dit dient weer als voeding voor onze goede darmbacteriën en zo werk je direct aan een gezondere darmflora en daarmee aan een gezond immuunsysteem. Voor het recept:

Recept 

Ingredienten (4 personen)

  • 1 kg afgekoelde gekookte aardappelen
  • 1 zeer fijn gesnipperde rode ui
  • 200 gram witte bonen of linzen (gaar)
  • een flinke scheut olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 1 avocado
  • 12 cherry tomaatjes
  • 300 gram waterkers (anders een mengsel van rucola, veldsla, daslook of wat je maar hebt)
  • peper en (zeekraal)zout naar smaak
  • 3-4 eetlepels home made pesto om hem smeuïg te maken

Bereiding

Heel eenvoudig, voeg alles bij elkaar en meng het geheel. De aardappelen kun je in kleine stukjes door de salade heen doen of stampen met de salade. De overige ingrediënten meng je er door heen. Proef altijd of je gerecht op smaak is en voeg extra smaak toe waar nodig (pesto of peper en zout)