Avondmaaltijden


Rodenkool oven schotel


Verse rode kool, eet jij het wel eens? Ik koos voor een rode kool overschotel. Hij dient wel 2-2,5 uur in de oven te sudderen, maar dan heb je wel wat. Wat mij betreft is hij geslaagd. Heel smaakvol met appel, rode ui, verse nootmuskaat en wijn azijn. Het recept vind je hieronder en is voor ca 8 personen afhankelijk van de grootte van de rode kool. Ik koos voor een grote. Je kunt het gerecht ook goed invriezen. Het gerecht is heerlijk met gekookte aardappelen en evt. suddervlees.  Lees meer…


Aardappelsalade


Heerlijk is deze gezonde en lekkere aardappelsalade met home made pesto. Wist je dat koude aardappel veel gezonde vezels voor onze darmbacteriën bevat? Aardappel, gekookt, gebakken, gefrituurd (patat), is minder gezond o.a. i.v.m. de hoge glycemische index (omzet van koolhydraten in suikers) Neem dan eens een koude aardappelsalade. Daar wil ik je nu iets gezonds over vertellen. Wist jij dat koude aardappel (af laten koelen in de koelkast) veel minder effect heeft op je bloedsuiker (afhankelijk van het ras tot wel -40%) en daardoor niet direct wordt omgezet in vet. Afgekoelde aardappelen bevatten namelijk resistent zetmeel. Lees meer…


Courgetti spinazie pesto


Een gezond en koolhydraat arm recept raw courgetti spinazie pesto. Wist je dat het ontzettend gezond is regelmatig raw te eten. Het zorgt o.a. voor ontzuring van je lichaam. Ook krijg je extra vitamines en mineralen binnen, omdat de producten ongekookt/ongebakken worden gegeten. Lees meer…


Zalm broccoli pasta


Een makkelijk voedzaam en lekker gerecht. Zalm brocooli pasta, volop omega 3 en veel voedingsstoffen. Wist je dat broccoli een erg gezonde groente is, het verlaagt het cholestrol, is goed voor hart en bloedvaten, het kan artritris verminderen, verkleint de kans op longziekten, door het stofje sulforafaan, maar er zit zoveel meer goeds in broccoli: vitamine A, C, E en K; mineralen zoals calcium en fosfor; oplosbare vezels. Een groente dat best wekelijks op het menu mag staan! Lees meer…


Risotto


Hierbij het recept voor een heerlijke Risotto. Hij is vegetarisch, wil je wel vlees eten, dan smaakt kip daar goed bij. Het recept is voor 3 personen. 

Lees meer…


Cous Cous salade


Vegetarische couscous maaltijd salade. Heerlijk als lunch of avond eten! Maak jij het wel eens? Hierbij een lekker en super makkelijk recept (ca. 3 personen). Lees meer…


Postelein pesto


Winter postelein, wordt ook wel een vergeten groente genoemd. Ik ben er erg enthousiast over:
– van Nederlandse bodem
– seizoensgroente
– springt qua gezondheid uit boven alle andere bladgroenten
– bevat veel omega 3 vetzuren (de meeste mensen komen dit te kort) Goed voor hart- en bloedvaten en de hersenen.
– bevat volop vitamine A,B en C en behoorlijk wat ijzer
Je kunt er een stamppot van maken of bijvoorbeeld een postelein pesto. Ik heb een pesto gemaakt zonder zuivel. Wil je hem bijv. met kaas, kies dan voor het tweede recept. Het 1e recept is een hoofdgerecht, het 2e recept is te gebruiken als bijgerecht.

Lees meer…


Courgetti met spinazierolletjes


Dit is een heerlijk recept met courgette spinazie rolletjes, knoflook, groene peper, basilicum en kokosyoghurt. De saus is gemaakt van puur gekookte tomaat met paarse zoete aardappel. Kruiden naar smaak. Erg lekker met pasta! Bron: Tasty. Lees meer…


Oosterse saus


Deze oosterse saus bevat veel variatie in veel verschillende soorten groenten. Het is best wat snijwerk, maar omdat je meer maakt en het invriest, maak je in feite meerdere maaltijden. Het is echt een aanrader! Lees meer…


Bonen stamppot


Eet jij regelmatig bonen? Bonen, ook peulvruchten zijn mega gezond. Ze bevatten weinig vet en veel eiwitten, voedingsvezels en andere complexe koolhydraten. Ook zijn ze rijk aan vitamines en mineralen (ijzer, magnesium, kalium, zink, foliumzuur (B11), thiamine (B1) en niacine (B3). Ze bevatten relatief weinig energie (calorieën) maar ze geven wel een verzadigd of vol gevoel. Daardoor kunnen ze helpen om het gewicht op peil te houden.Ook  zijn er aanwijzingen dat het gebruik van peulvruchten de kans op darmkanker kan verminderen. Peulvruchten zijn uitstekende vleesvervangers. Ook al eet je wel vlees, is het advies eet ze regelmatig. Maak bijvoorbeeld eens een bonen stamppot. Lees meer…


Srilankaanse curry


Houd je van pittig en kruidig? Maak dan eens een Srilankaanse curry gebaseerd op linzen. Je hebt gelijk een eiwitrijke maaltijd, linzen zijn een uitstekende vleesvervanger. Tip: maak meer en vries in! Lees meer…


Pompoenstoofschotel


Hoe gezond is pompoen eigenlijk. De vrucht heeft een lage energetische waarde (weinig calorieën), maar bevat veel vezels, erg goed voor de spijsvertering. Pompoen is verder rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E. Vooral de oranje pompoen zit vol met bètacaroteen wat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Kortom pompoen is een gezond keuze. We maakten er een heerlijke pompoenstoofschotel van. Voor de vleeseters, voeg kip toe. Voor de vegetariërs/veganisten voeg kikkererwten of linzen toe. Tip: maak meer en vries in! De pompoen stoofschotel is heerlijk in combinatie met (volkoren) rijst of pasta. Lees meer…


Pesto


Houd je veel van pasta, maak eens een homemade pasta pesto. Deze traditionele pestosaus bestaat uit olijfolie, pijnboompitten, basilicum, knoflook en evt. Parmezaanse kaas. Wij voegden doperwten toe voor extra eiwitten en meer groenten. Ook al beschikt pesto over relatief veel calorieën en vet, het beschikt ook over goede voedingsstoffen en een volle smaak wat veel sausen niet hebben. Wanneer je pesto met mate consumeert past het prima in je voedingspatroon. Een eetlepel (10g) pesto bevat 45 calorieën. Maar liefst 92% van de calorieën komt uit (gezond) vet. De onverzadigde vetten uit olijfolie helpen je cholesterolgehalte gezond te houden en beschermen je tegen hart-en vaatziekten. Tip: maak meer en vries in! Lees meer…


Tomaten pasta saus


Hoe maak jij je pasta saus? Maak je hem vers of met tomatensaus uit een flesje of een kruiden pakje. Bij mijn tomaten pasta saus komt geen pakje of flesje kijken (conserveermiddelen, suiker, zout, smaakversterkers etc), deze saus is bereid met verse en onbewerkte ingrediënten. Wil je een maaltijd met plantaardige eiwitten, voeg linzen of kikkererwten toe aan de saus, heerlijk! Wie vlees eet, voeg 500 gr. (runder) gehakt toe. Tip 1: kies altijd voor volkoren pasta, wil je glutenvrij, kies eens voor rijstepasta of boekweitpasta. Tip 2:maak meer liters en vries in! Lees meer…


Zoete aardappel ovenschotel


Weet je waarom een zoete aardappel gezond is. Het heeft een positief effect op onze bloedsuikerspiegel, omdat de glycemische index lager is dan die van een gewone aardappel. En vanwege het hoge vitamine B6-gehalte is het eten van zoete aardappelen ook nog eens goed voor je hart. Ook bevat het relatief meer vitamine C, magnesium en calcium als de gewone aardappel. We maakten een heerlijke ovenschotel. Lees meer…